Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Linijski prevoz ponovo posle petnaest godina

post-title


Danas su u Gornjem Milanovcu puštena u saobraćaj dva nova hibridna autobusa koji po svojim karakteristikama zadovoljavaju potrebe svih putnika. Radi se o najmodernijim autobusima koji imaju veoma smanjenu emisiju štetnih gasova. Ovo je bio povod da se predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević zajedno sa svojim saradnicima, novinarima i v.d. direktorom preduzeća „Autoprevoz Čačak“, Aleksandrom Petronijevićem provoza u novim autobusima na relaciji od trga kneza Mihaila do nekadašnje konfekcije Rudnik i nazad.

„Sa ovim autobusima, Gornji Milanovac je posle petnaest godina dobio komforan gradski prevoz. Prema zvaničnom cenovniku koji je odobrila Opštinska uprava, cene prevoza su pristupačne za naše sugrađane. Važno je napomenuti da je skupštinskom odlukom proširen broj subvencionisanih korisnika prevoza, tako da ovaj gradski linijski prevoz dodatno dobija na značaju. Svi penzioneri i lica starija od šezdeset i pet godina, moći će besplatno da koriste javni linijski saobraćaj. Takođe, u toku je izrada svih pravilnika o korišćenju javnog prevoza za učenike osnovnih škola. Za srednjoškolce karte će takođe biti jeftinije za oko dvadeset odsto“, rekao je ovom prilikom predsednik Kovačević i posebno je naglasio da su ušteđena značajna finansijska sredstva predviđena budžetom namenjenim za prevoz svih kategorija.

„Uspeli smo da trošak sa predviđenih 71 milion dinara namenjenih za prevoz svih kategorija koje plaća Opštinska uprava, svedemo na 48 miliona dinara. To znači da nam ostaje oko 23 miliona dinara slobodnih finansijskih sredstava koje i pored dosadašnjeg ulaganja, možemo uložiti u obrazovanje. Cilj nam je poboljšanje uslova u kojima rade školske uprave, stavljanje akcenta na obezbeđivanje novih alata za rad, nabavljanje interaktivnih tabli i drugih učila. Na ovaj način, uspeli smo da uštedimo oko trideset odsto predviđenog novca budžetom.“

Na pitanje novinara da li se i na koji način planira poboljšanje saobraćajne infrastrukture u gradu Predsednik je rekao da je budžetom za ovu godinu predviđeno 4 miliona dinara za poboljšanje saobraćajne infrastrukture.

„U planu nam je zamena svih postojećih semafora, i povezivanje tih semafora kako bismo imali takozvani „zeleni talas“ kojim bismo olakšali saobraćaj u gradu kada su najveće špice i gužve. Uradićemo svetlosnu signalizaciju na svim pešačkim prelazima kod škola gde ne postoje semafori. Hoćemo da pored već postojećeg horizontalno obeleženog pešačkog prelaza, obeležimo i vertikalnom svetlosnom signalizacijom taj pešački prelaz. Takođe, planirana je i kupovina dva dopler radara. Jedan će biti postavljen kod kompanije Metalac, a drugi na ulasku u opštinu iz pravca Čačka kod kompanije Takovo. Cilj njihovog postavljenja jeste da upozoravaju vozače o dozvoljenoj brzini kretanja vozila i da su ulaskom u naseljeno mesto obavezni da voze propisanom brzinom kretanja za tu relaciju.“

Okupljenim novinarima obratio se i v.d. direktor preduzeća „Autoprevoz Čačak“, Aleksandar Petronijević.

„Linija kojom smo se danas vozili je jedan od prvih koraka koji smo uvideli da je potrebno uraditi u razvoju gradskog prevoza, jer Gornji Milanovac ima dosta kvalitetan položaj za razvoj ovako visokofrekfentne linije. Puštanjem ove linije i puštanjem još jedne linije tokom 2018. godine mislimo da će grad Gornji Milanovac biti zadovoljen sa aspekta javnog gradskog prevoza putnika.“

Vožnja je bila otvorenog tipa, pa su i građani mogli neometano da koriste prevoz. Tom prilikom Predsednik je porazgovarao i sa sugrađanima i od njih čuo mišljenje o prevozu.

Uvedena linija gradskog saobraćaja je u dužini od 7km sa početnom stanicom „triangla“ Mlakovac i završnom kod nekadašnje konfekcije Rudnik. Na ovoj relaciji ukupno je obeleženo petnaest stajališta. Saobraćaće dva autobusa po redu vožnje na svakih 15 minuta. Prvi polazak biće u 5.25, a poslednja vožnja biće u 23.25 časova. U ovom periodu predviđena je i pauza u saobraćanju od 8.30-11.25 časova.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar