Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Benzin već do kraja nedelje poskupljuje za pet dinara po litru

post-title


Zbog povećanja cene barela nafte na svetskom tržištu, sve vrste benzina i dizela u Srbiji do kraja nedelje mogle bi da poskupe za čak pet dinara po litru, otkrivaju za Informer vlasnici benzinskih stanica i stručnjaci iz ove oblasti

[caption id="attachment_69472" align="aligncenter" width="660"] foto: Informer[/caption]

Aktuelna cena barela nafte na londonskom tržištu je ovih dana porasla za 3,3 odsto i tako je dostigla rekordni nivo u poslednje tri godine. Ovo poskupljenje osetiće i potrošači u Srbiji jer gotovo sva nafta koja se prerađuje i prodaje u našoj zemlji dolazi iz uvoza.

Vlasnik "Knez petrola" Srđan Knežević otkrio nam je da će gorivo sigurno poskupeti u narednim danima, ali da on uprkos tome ne očekuje pad prodaje.

- Sve naftne kompanije u Srbiji jednim delom uvoze gorivo. Zbog toga će se ovaj drastičan porast cene barela nafte na svetskom tržištu odraziti i na poskupljenje benzina i dizela na pumpama u Srbiji. Do poskupljenja mora da dođe jer mi to gorivo prilikom nabavke skuplje plaćamo, a državne akcize će ostati nepromenjene. Prema sadašnjim očekivanjima, u narednih pet do šest dana će porasti cene svih vrsta benzina i dizela za oko pet dinara po litru. Smatram da ovo poskupljenje neće uticati na prodaju jer je ovakvih oscilacija bilo i ranije i to je nešto što se u ovom poslu dešava s vremena na vreme - objasnio nam je Knežević.

Vest o poskupljenju benzina i dizela za Informer je potvrdio i direktor Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović, koji objašnjava da domaće tržište zavisi od uvoza nafte, pa samim tim tako varira i cena.

- Tržište Srbije u velikoj meri zavisi od uvoza nafte i derivata nafte, pa samim tim i promene cene na globalnom tržištu utiču na cene goriva u Srbiji. Oko 70% sirove nafte koja se preradi u Rafineriji u Pančevu potiče iz uvoza, a uvoze se i određene količine gotovih proizvoda, pre svega dizela, benzina i tečnog naftnog gasa - istakao je Mićović, a potom i objasnio kako se formiraju cene goriva u Srbiji.

- Akciza, naknada za formiranje obaveznih rezervi, naknada za markiranje goriva, naknada za monitoring kvaliteta i PDV su oko 80 dinara po litri, Kada su benzin i dizel u pitanju, i to je oko 55% cene koju možete videti na benzinskim stanicama. Na njih berzanska cena nafte gotovo uopšte ne utiče. Na preostalih 45% maloprodajne cene utiču berzanske kotacije, i zbog toga benzin i dizel poskupljuju sa rastom cene barela nafte na svetskom tržištu ili pojeftinjuju u obrnutom slučaju - detaljno nam je objasnio Mićović.

Od juna do decembra nafta poskupela 50%

Tomislav Mićović nam je otkrio i da je od juna prošle godine do decembra cena barela sirove nafte na svetskom tržištu porasla za čak 50 odsto.

- Barel nafte tipa BRENT je u junu prošle godine koštao 45 dolara, a na kraju 2017. čak 67 dolara. To jasno govori da je u samo šest meseci nafta poskupela za oko 50% - otkrio nam je Mićović. Informer



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar