Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Lučani: SNS, SPS i NS osuđuju i ocenjuju štetnim izjave Vesne Stambolić, predsednice opštine Lučani

post-title


Koalicija, koju u opštini Lučani čine SNS, SPS i NS, osuđuje ponašanje i odbacuje kao skandalozne, neprimerene, netačne i uvredljive izjave Vesne Stambolić, predsednice opštine Lučani, kojima veđa dostojanstvo odbornika i način na koji se suprostavlja odlukama koje donosi skupština opštine Lučani.

Po zakonu, skupština opštine je najviši organ opštine koji vrši osnovne funkcije lokalne vlasti utvrđene Ustavom Republike Srbije, Zakonom o loklanoj samoupravi i Statutom opštine Lučani. Skupštinu čine odbornici koje građani biraju na neposrednim izborima tajnim glasanjem. Ona odlučuje ako sednici prisustvuje većina od ukupnog broja odbornika, odluke se donose većinom glasova prisutnih odbornika a o donošenju budžeta većinom glasova od ukupnog broja odbornika.

Za Odluku o budžetu za 2018.godinu glasalo je 35 od ukupno 43 prisutna odbornika, odnosno svi prisutni odbornici vladajuće skupštinske većine koju u ovoj opštini čine SNS, NS i SPS. I ona se mora poštovati svidelo se to predsedniku opštine ili ne.

Zbog toga, ocenjujemo kao skandalozne, osuđujemo i odbacujemo, izjave Vesne Stambolić, da ona neće izvršiti Odluku o budžetu u delu usvojenih amadmana koji se odnose na programski deo budžeta iako su odbornici ocenili da su za građane prioritetne. Posebno osuđujemo i samtramo neprimerenim i nepristojnim njen nastup u emisiji „Pod pravim uglom“ TV Telemark Čačak, kojim vređa dostojanstvo ne samo prvog potpisnika amadmana već i skupštine i svakog njenog odbornika, posebno grupe od 29 odbornika podnosioca amadmana vladajuće SNS, SPS i NS.

Vesna Stambolić je odmah nakon njenog izbora zaboravila da je upravo njihovim glasovima postala predsednik opštinr i upravo je ona najveći krivac što nacrt i predlog odluke o budžetu nisu došli pred odbornike na vreme, niti je bilo javne rasprave kako je propisano zakonom. Stavila je sebe iznad skupštine iako za to nema uporište u zakonu niti naše političko ovlašćenje.

Iza podnetih amadmana ne stoji prvi potpisnik, pojedinac, već svih 29 odbornika i kolicija.

Naše zalaganje da se prioritetno reši pitanje rekonstrukcije cevovoda Lučani – Puhovo zbog katastrofalnog stanja, stalnih prekida i problema u vodosnabdevanju dve trećine stanovništva opštine Lučani, da se najlošiji putevi u opštini dovedu u normalno stanje i nedovršene investicije stave u funkciju, a pri tome smo podržali sve predložene projekte, je pozdravljeno od ogromne većine građana. Osim toga, za takvu odluku su glasali svi odbornici vlasti, što je uobičajeno za budžet, bez obzira na kom delu teritorije opštine žive.

Ne želimo posebno da komentarišemo rečeno u navedenoj emisiji, osim da to ne priliči nosiocu javne funkcije kakva je predsednik opštine. Izrečeno je mnogo neistina, zlonamerno, zbog čega će mo sankcionisati svačiji budući javni nastup u kojem se iznose laži na račun bilo gog građanina i vređa njegovo dostojanstvo od strane bilo kog funkcionera koji vrše vlast u ime vladajuće koalicije u opštini Lučani. Naš stav da mandat privedemo kraju i bez kadrovskih promena u izvršnoj vlasti može biti i drugačiji i nećemo nikom dozvoliti da to zloupotrebljava.

Skuppština opštine, u skladu sa zakonom, između ostalog, donosi budžet opštine, program razvoja, akt o javnom zaduživanju opštine i bira i razrešava predsednika opštine.

Svako ko nije sposoban da obavlja funkciju na kojoj se nalazi ili to neće da čini na valjan način neka se sa nje sam povuče, u protivnom zna se šta mu sleduje.

Svima koji na bilo koji način pokušavaju da uruše ugled vladajućih stranaka u opštini Lučani, integritet i dostojanstvo njihovih predstavnika, poručujemo da je to samo još jedan pucanj u prazno i da im to nikada nećemo dozvoliti.

Predstavnici izbornih listi vladajuće koalicije u opštini Lučani obaveštavaju javnost da su sve vreme zajedničkog rada imali korektnu međusobnu komunikaciju i saradnju, da se u javnosti povremeno nepotrebno stvara drugačiji utisak pritisaka i mešanja u loklanu organizaciju i odluke naših stranačkih organa, te da postoji raspoloženje da se dobra zajednička saradnja na lokalnom nivou nastavi i nakon redovnih loklanih izbora. SRPSKA NAPREDNA STRANKA SOCIJALISTIČKA PARTIJA SRBIJE NOVA SRBIJA



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar