Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Obeležen Dan Biblioteke i jubilej 170 godina Čitališta u Čačku

post-title


U petak, 9. marta, obeležen je Dan Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ i jubilej 170 godina Čitališta u Čačku. U Pozajmnom odeljenju za odrasle čitaoce je tokom dana uspešno sprovedena akcija Knjiga iznenađenja kao i rođendanski popust na cenu godišnje članarine za sve kategorije korisnika, a u večernjem terminu Biblioteka je predstavila knjigu „Srbi 1903-1914:istorija ideja“.

O zlatnom dobu srpske istorije govorili su istoričari prof. dr Miloš Ković i prof. dr Predrag Marković, a Kliovu ediciju Polis predstavio je urednik izdanja Zoran Hamović. U ediciji Polis već 20 godina objavljujemo istorijska dela zasnovana na savremenim metodološkim postavkama u istraživanju i pristupu problemu. Budući da pred naše čitaoce donosi neideologizovano, kreativno promišljanje istorije i vrhunsko štivo savremene istoriografije ova biblioteka postaje najbolji putokaz daljim saznanjima i sasvim novom čitanju istorije.

Zbornik radova „Srbi 1903-1914:istorija ideja“ posvećen je jednoj od najvećih epoha srpske istorije, dobu kralja Petra I Karađorđevića, uoči samog Prvog svetskog rata koje je donelo opšti preporod i izuzetna dostignuća u nauci, književnosti, umetnosti, muzici, politici, vojnoj veštini. O ovom periodu koje je istorijska nauka odavno nazvala zlatnim dobom srpske kulture i politike govorili su istaknuti istoričari Predrag Marković i prof. dr Miloš Ković.

Ova knjiga postavlja pitanja i nudi odgovore vodećih srpskih istoričara, istoričara književnosti, istoričara umetnosti, filozofa, sociologa, antropologa, arheologa, muzikologa. „Srbi 1903-1914:istorija ideja“ je prvi tom enciklopedije jednog vremena koji govori o ljudima i elitama toga doba i šta su za njih značile ideje nacije, demokratije i ljudskih prava.

Program je vodio Mirko Drmanac.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar