Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Program osnovne planinarske obuke PD "Kablar"

post-title


Planinarsko društvo „Kablar“ Čačak organizuje drugu po redu osnovnu planinarsku obuku kroz program planinarskog osposobljavanja. Prva obuka uspešno je organizovana 2017. godine kroz koju su prošla 24 polaznika, a sada je red na drugu klasu polaznika.

Cilj obuke je upoznavanje sa najosnovnijim znanjima o planinarstvu i planinarskoj organizaciji koja će obuhvatiti osnove planinarske istorije, etike, poznavanja planina sa njihovim lepotama i ćudima, teme u vezi sa planinarskom opremom, bezbednim boravkom i kretanjem u planinama, pružanje prve pomoći i druge teme koje su od koristi u planinarenju.

Obuka je namenjena deci kako predškolskog tako i školskog uzrasta, ljubiteljima prirode, planinarima početnicima i onima koji to još nisu, a želeli bi da budu. U slučaju dovoljnog broja polaznika, biće formirane 2 grupe prema uzrastu odnosno starosti. Obuka će se obaviti po programu planinarskog osposobljavanja i usvršavanja Planinarskog saveza Srbije kroz 5 teorijskih predavanja i praktične nastave na terenu, u vremenu od 21. marta 2018. do 12.maja 2018. godine.

Predavanja će se obavljati u prostorijama PD „Kablar“ u Čačku u ulici Braće Glišića, a praktična nastava u Ovčar Banji, na Kablaru, u okolini planinarskog doma. Predavači će biti aktivni članovi društva sa dugogodišnjim iskustvom i stečenim zvanjima planinskog vodiča, instruktora alpinizma, poznavaoca orijentacije i dr: Mila Tomić, Mira Kuzmanović, Injac Miroslav, Nebojša Jevđović, Barać Saša, Radoš Jugović, Slobodan Milovanović, Boban Gujaničić i drugi. Sve troškove nastave snosi PD „Kablar“.

Na kraju obuke organizuje se provera stečenih znanja. U slučaju uspešnog završetka obuke polaznici – članovi PD “Kablar” ili drugog društva u okviru Planinarskog saveza Srbije steći će uverenje koje izdaje Planinarski savez Srbije o uspešnom završetku obuke, a polaznici koji nisu članovi dobiće potvrdu PD “Kablar” o završenoj obuci.

PROGRAM OSNOVNE PLANINARSKE OBUKE

  1. 21.03.2018. u 19: istorija planinarstva, planinarska organizacija, planinarska etika , pravila ponašanja u planini, zaštita prirode;
  2. 28.03.2018. u 19: planine, pripreme za odlazak u planinu, osnovna planinarska oprema, tehnička oprema, kretanje u planini;
  3. 04.04.2018. u 19: osnove topografije i orijentacije, korišćenje GPS uređaja, takmičenja planinara u orijentaciji, trekingu….;
  4. 11.04.2018. u 19: osnove meteorologije, opasnosti u planini;
  5. 18.04.2018. u 19: prva pomoć ( utvrđivanje stanja svesti i povreda kod povređenog, koma položaj, masaža srca, veštačko disanje, zaustavljanje krvarenja);
  6. 09.05.2018 u 19: pismena provera stečenih znanja;
  7. 12.05.2018. u 10: terenska nastava sa praktičnom proverom stečenih znanja-

Zainteresovani polaznici mogu najkasnije do 16.3.2018. poslati prijave na pdkablarcacak@gmail.com ili na tel. 063-660-710 (Injac Miroslav).



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar