Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Narodni poslanik iz Čačka predstavljao Srbiju na Generalnom odboru za ekonomiju, energetiku i infrastrukturu PSJIE

post-title


Narodni poslanik iz Čačka Marko Parezanović predstavljao je Srbiju na Generalnom odboru za ekonomiju, energetiku i infrastrukturu Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, koji je održan u Istanbulu.

-Na sastanku se govorilo o mogućnostima ekonomske saradnje u jugoistočnoj Evropi. U svom izlaganju govorio sam o tome šta Srbija čini na polju ekonomskog povezivanja u regionu, sa naglaskom na infrastrukturno povezivanje kroz završetak koridora 10 ka Bugarskoj i Makedoniji, nastavkom gradnje koridora 11 ka Crnoj Gori, kao i našom spremnošću za povezivanjem Beograda i Sarajeva novim auto-putem. Sporazum CEFTA je doprineo povećanju izvoza od 75% izmedju državama regiona, ali je činjenica da je neophodno taj sporazum dostigao svoj maksimum i da je potrebno unaprediti ga, kako nam kamioni na granicama ne bi čekali po 48 sati, jer to povećava troškove i smanjuje efikasnost u poslovanju. Na moje zadovoljstvo naišao sam na podršku kolega iz regiona po tom pitanju, rekao je Parezanović.

Na sastanku je usvojena rezolucija u kojoj se pre svega poziva na povećanje broja sporazuma o slobodnoj trgovini širom regiona, organizovanje Biznis foruma za predstavnike privatnog sektora i preduzetnika u regionu, kao i organizovanje medjunarodne konferencije uz učešće poslovnih ljudi, stručnjaka i naučnika koja bi bila posvećena aktuelnim ekonomskim izazovima. Rezolucija će biti potvrdjena na plenarnoj sednici u Ljubljani koja će se održati u aprilu, posle koje će se održati i samit šefova država kojim se završava ovogodišnje zasedanje PS PSJIE.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar