Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Disova nagrada za 2018. godinu pesniku Đorđu Nešiću

post-title


Na osnovu člana 9. i 10. Pravila o organizovanju pesničke manifestacije „Disovo proleće“, žiri za dodelu Disove nagrade u sastavu: prof. dr Radivoje Mikić, predsednik žirija, Nikola Vujčić i dr Jana Aleksić, članovi žirija, na sastancima održanim u Beogradu 23. februara i u Čačku 14. marta, jednoglasno je doneo odluku da se Disova nagrada za 2018. dodeli pesniku Đorđu Nešiću

Obrazloženje

- Đorđe Nešić (1957, Bijelo Brdo kod Osijeka) u književnost je ušao 1985. godine, objavivši knjigu Crv sumnje u jabuci razdora, i do danas je objavio osam knjiga pesama i ušao u red najboljih savremenih srpskih pesnika. Iako je u prvim knjigama bio blizak neoavangardnom pesničkom izrazu, Nešić je 1995. godine napravio poetički zaokret, okrenuvši se tradicionalnim pesničkim oblicima i tematici koja je najpodesnija da izrazi jednu apartnu i egzistencijalnu i kolektivnu poziciju. Naime, živeći u sasvim specifičnim okolnostima, a oslanjajući se na srpsku književnost od baroka naovamo, Đorđe Nešić je postao pesnik koji u pravom smislu reči izražava sve dimenzije nacionalne sudbine. Mesto Đorđa Nešića u savremenoj srpskoj književnosti je utoliko osobeno što je on možda jedini uspeo da u pesničkoj formi izrazi osnovne društveno-istorijske okolnosti u kojima se našao srpski narod izvan svoje matične države.

PROZOR KROZ KOJI DUNAV TEČE Jednom, ako se razmrse niti i poraz prestane da peče, kad mine sve, da mi je biti prozor kroz koji Dunav teče. Pa da kroz mene pogled ode, u zoru kada sunce grane, preko široke plave vode do topolikā s bačke strane. A uveče, kada se zgusnu, na meni kapi bivše pare da mi, pre no što mirno usnu, dečji prsti crtaju šare. Da mi je biti, bar jedno veče, prozor kroz koji Dunav teče.


Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar