Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Lokalne samouprave ignorišu pravo izbeglica na subvencionisano stanovanje

post-title


Izbegla lica više od 10 godina ne mogu da ostvare pravo na subvencionisano stanovanje ili otkup stanova, koja su im dodeljena kao donacija Vlade Italije u okviru Memoranduma o razumevanju, potpisanog sa Republikom Srbijom, rečeno je na zajedničkoj konferenciji Asocijacije stanara 7 gradova (Kragujevac, Čačak, Niš, Valjevo, Pančevo, Kraljevo i Stara Pazova) korisnika SIRP programa.

Teza ministarke Zorane Mihajlović da Italija kao donator ne dozvoljava otkup stanova, nije tačna, tvrde iz Asocijacije. Oni navode da je prethodni ministar i potpisnik Memoranduma u ime Vlade Republike Srbije, Velimir Ilić, poslao dopis lokalnim samoupravama u kojem se navodi da se Italija kao donator ograđuje od vlasništva nad spornim stanovima.

„Podstanarstvo nije trajna integracija. Mi očekujemo da nam država Srbija omogući sva prava koja garantuje Memorandum o razumevanju i Zakon o izbeglicama, iz kojeg smo iz nekog razloga izuzeti“, rekla je Jasenka Mandić, predstavnica Asocijacije stanara iz Čačka. Ona navodi da od početka postoje problemi u vidu visokih kirija koje su gradska stambena preduzeća odredila, te da se kroz promenu statusa izbeglica u status socijalno ugroženog stanovištva namerno onemogućava njihovo pravo da postanu vlasnici stanova.

„Mi smo kolateralna šteta različitih političkih igara. Obraćali smo se svim nadležnim institucijama putem dopisa i peticija. Nikada nismo dobijali konkretne odgovore, već smo se stalno suočavali sa tim da se nadležnosti prebacuju sa jedne na drugu stranu“, rekla je Mandićeva.

Predsednik Asocijacije stanara 7 gradova, Dragan Sarić, navodi da se izbeglice već godina suočavaju sa različitim vidovima pritisaka i diskriminacijom, te da lokalne samouprave ne žele da poštuju potpisani Memorandum, ignorišući njihov status.

„Stambene agencije izbegavaju da primene Zakon o izbeglicama kad smo mi u pitanju. Od kada boravimo u navedenim stanovima, kirije su nam naplaćivane u eurima kroz dinarsku protivvrednost, što je dovelo do toga da ljudi nemaju dovoljno novca za osnovne životne potrebe“, kazao je Sarić.

Advokat iz Čačka Đorđe Ilić ističe da je problematika trajne integracije izbeglica i 760 stambenih jedinica, koje su im izdate po malo manjim cenama od tržišnih, ta što lokalne samouprave ignorišu njihovo pravo na subvencionisano stanovanje i otkup.

„Više od 10 godina ni jednoj od porodica nije omogućeno da kupe stan u kojem borave. Lokalne samoupave se ponašaju kao vlasnici stanova, iako su oni u vlasništvu Republike Srbije. Zakupnina stanova prema Zakonu o izbeglicama je daleko niža od ove koja se uzima“, navodi Ilić. On je izrazio zabrinutost zbog sve većeg broja pokušaja iseljavanja ovih porodica, ističući da to pravno nije moguće, jer oni koji pokreću postupak iseljavanja nisu ovlašćeni da to čine. „Gradsko stambena preduzeća nisu vlasnici, oni nemaju pravo da iseljavalju ljude. Država Srbija mora da zaštiti ljude u čije ime je potpisala Memorandum i dobila donaciju, zaključuje Ilić.

Predstavnici Asocijacije su naveli da će nastaviti svoju borbu, a kao poslednji u nizu koraka, ukoliko se njihova prava ne ostvare, biće tužba protiv institucija države Srbije na Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Medija centar



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar