Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Svi želimo lepe i zdrave zube, ali ovih devet grešaka košta nas holivudskog osmeha

post-title


Svi žele da imaju zdrave i bele zube, ali često radimo stvari koje im škode, a da to i ne znamo. Stomatolozi objašnjavaju koje navike mogu da naškode našim zubima.

1. Prečesto jedete sladoled

Ako s vremena na vreme pojedete ledeni slatkiš, neće biti nikakvih problema, ali preterano konzumiranje sladoleda može da naškodi zubima. Mešavina kiseline i šećera u voćnom sladoledu posebno je pogubna. Osim toga, hladnoća može da izazove bol, naročito ako imate karijes ili paradentozu.

2. Preterano konzumiranje vina

I u ovom slučaju važi isto pravilo: budite umereni, jer će i najkvalitetnije vino pre ili kasnije dovesti do stvaranja ružnih pigmentnih naslaga na površini zuba.

3. Voćni sokovi

Osim što su puni kalorija, voćni sokovi često sadrže limunsku kiselinu. Ona ne samo da oštećuje zubnu gleđ, već i dentin, čvrsto tkivo ispod nje koje čini najveći deo zuba i daje mu oblik.

4. Prašak za pecivo i sok od limuna

Na internetu se mogu naći brojni saveti za izbeljivanje zuba, bilo da je reč o prašku za pecivo, pepelu cigarete, ili limunovom soku. Stomatolozi upozoravaju na opasnost od korišćenja prirodnih izbeljivača, jer kiselina i supstance koje deluju kao neka vrsta pilinga uništavaju zubnu gleđ.

5. Beljenje zuba

Reč je procesu kod koga hemijska oksidacija toliko menja pigmente u zubnoj gleđi da zubi deluju svetlije i čistije. Ovakva metoda, međutim, dolazi u obzir samo ako su zubi i desni zdravi. Ako imate karijes, ili ogoljene zubne vratove, gel za izbeljivanje može da dospe u unutrašnjost zuba i, u najgorem slučaju, ošteti nerve.

6. Paste za izbeljivanje zuba

Ako su kafa, čaj, crno vino i duvan tokom godina ostavili trag na vašim zubima, mogu da vam pomognu specijalne paste za zube, koje sadrže titanijum dioksid. Ipak, budite oprezni: neki proizvodi previše trljaju zubnu gleđ, pa ih ne treba svakodnevno koristiti. Najbolje je da se posavetujete sa stomalogom. Takođe, ako su vam zubi prirodno tamniji, pasta neće delovati.

7. Tečnost za ispiranje usta

Može biti korisna dopunska higijena usta, ali ne treba je stalno koristiti, jer može da oštetni prirodnu zubnu floru.

8. Zubne navlake

Dok se kod klasične krune navlaka stavlja preko celog zuba, tzv, faseta prikriva samo njegovu prednju stranu. Po pravilu traje oko deset godina, nakon čega treba staviti novu. Iako uglavnom nema neželjena dejstva (veoma su retki slučajevi alergija), nije pogodna za maskiranje mrtvih zuba, zube s karijesom ili drugim oštećenjima.

9. Zubni nakit

Takozvani zubni nakit (svetlucavi kamenčići od stakla ili pravih dijamanata, rubina i imitacija dragog kamenja) pričvršćuju se za prednje zube specijalnim lepkom. Zbog neravne površine zuba, međutim, preti opasnost od stvaranja bakterijskog plaka, koji može da dovede do stvaranja karijesa. Zbog toga je neophodna detaljna higijena zuba. Blic



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar