Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



IZMENE PRAVILA O ĐAČKIM EKSKURZIJAMA: U inostranstvo samo maturanti

post-title


Ministarstvo prosvete pripremilo novi pravilnik o đačkim putovanjima. U sedmom i osmom razredu učenici mogu na ekskurziju i u RS

[caption id="attachment_73401" align="aligncenter" width="620"] foto: A. Stevanović[/caption]

Samo će maturanti ubuduće moći da na ekskurzije idu u inostranstvo. Đaci trećeg razreda gimnazija i srednjih stručnih škola Grčku, Italiju, Češku, Mađarsku i druge popularne destinacije moraće da zamene prirodnim lepotama Srbije. Ove izmene donosi Novi pravilnik o organizaciji učeničkih putovanja, koji je izradilo Ministarstvo prosvete, a uskoro bi trebalo da bude i zvanično objavljen.

Novina ima i za osnovce - jednom tokom sedmog i osmog razreda moći će da otputuju na izlet ili ekskurziju u Republiku Srpsku. Preko Drine će moći i srednjoškolci.

- Srbija i Republika Srpska imaju sporazum o specijalnim vezama, te za nas Republika Srpska nije inostranstvo - kaže Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete. - Ova izmena značajna je iz praktičnih razloga, jer učenici svake godine putuju na Taru, obilaze Šargan, i sasvim bi logično bilo da odu i do Višegrada, ali za to do sada nisu imali dozvolu. I nije to jedina znamenitost, prirodna i kulturno-istorijska, koja može da se vidi u Podrinju i drugim delovima Republike Srpske.

Šansu da organizovano, preko škole, posete matične države, dobiće i učenici pripadnici nacionalnih manjina. Oni će moći da organizuju putovanje u Mađarsku, Hrvatsku, Rumuniju ili drugu matičnu zemlju, ali sa detaljno obrazloženim planom posete. Kako je reč o studijskim putovanjima, moraće da imaju i pozivno pismo organizacije koja će im biti domaćin. Ista pravila važiće i za sva druga studijska putovanja.

- Studijska putovanja moraju da budu predviđena školskim planom i programom. Mora da se zna njihova svrha, a da bi otputovali, moraće da dobiju saglasnost školske uprave - objašnjava naša sagovornica. - Ministarstvo, naravno, nema ništa s tim da li će nastavnici u svoje slobodno vreme da organizuju putovanja na koja će, u dogovoru sa roditeljima, da vode i svoje učenike. Moraju samo da znaju da nijedan sastanak povodom putovanja niti deljenje letaka ne smeju da budu organizovani u okviru škole, niti nastavnik na bilo koji način sme da uslovljava učenike.

Vesna Nedeljković objašnjava da su strogo definisana pravila i kada je reč o izboru agencija. Striktno će se kontrolisati da li sve škole sprovode javne nabavke za ekskurzije čija vrednost prelazi 500.000 dinara. Iako ova pravila već važe, mnoge škole se oglušuju o njih, pa oglase samo javni poziv. U komisiji koja učestvuje u proceduri javnih nabavki moraće da bude i predstavnik roditelja. Definisani su i kriterijumi odabira smeštaja za decu. Predloženi su i svi regioni Srbije sa idejom, kako kaže naša sagovornica, da deca vide još nešto osim Zlatibora i Kopaonika.

STARA PRAVILA

U školama u kojima su već izabrane jesenje ekskurzije, a učenici počeli da ih otplaćuju na rate, putovaće se prema starim pravilima. Recimo, i učenici trećeg razreda srednje škole moći će da otputuju u inostranstvo. Od trenutka kada novi pravilnik bude objavljen, moraće da ga poštuju u okviru svih putovanja koja budu organizovana od tog trenutka. Novosti



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar