Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



„Zatvorenik u ruži” ponovo među svojima

post-title


U organizaciji Gradske biblioteke u Čačku, a u okviru Disovih svečanosti, na Svetski dan knjige i autorskih prava, 23. aprila, održano je književno veče „Zatvorenik u ruži” na kome su predstavljena Izabrana dela Dragana Kolundžije. Izbor koji je priredio Jovica Đurđić 2017. godine sastoji se od pet knjiga: Zatvorenik u ruži, Zlato i roditelji, Kozara našeg pamćenja, Beograd i druge ljubavi, Korak na dugom putu.

Program je otpočeo kazivanjem stihova pesme „Zatvorenik u ruži” i simboličnom razmenom ruže i knjige između glumca i voditeljke programa, a u čast Svetskog dana knjige i običaja koji je još od srednjeg veka ustaljen u Španiji, da dame dobijaju ružu, a za uzvrat daruju knjigu. Potom je Milica Baković, biblotekar u penziji govorila o Kolundžijinoj bio-bibliografiji, ukazujući da je „zatvorenik u ruži ponovo u Čačku, među svojima”. Dragan Kolundžija pre više od dve decenije dobio je nagradu na 34. Disovom proleću. Milica Baković je između ostalog podsetila da je Kolundžija poput Disa u Francuskoj našao svoje utočište, ali i osetio siromaštvo i stradanje.

Prof. dr Petar Pijanović napravio je kraći osvrt na Kolundžijin stvaralački opus, ističući da je pripadao pesničkoj školi neosimbolista, kojoj su pripadali i Branko Miljković, Jovan Hristić, Ivan V. Lalić, Velimir Lukić i dr. „Dok je većina ovih pesnika pripadala krugu znalaca biblioteka, Kolundžija i Milovan Danojlić su stvaraoci koji dolaze iz ruralnog područja i koji u svoje stvaralaštvo unose potpuno moderan duh, pokušavajući da stvore nešto novo. Zatvorenik u ruži je krovna knjiga srpskog neosimbolizma, kazao je prof. dr Pijanović. „Može se uspostaviti analogija između Disa i Kolundžije, jer je i Dis stvarao modernu poeziju, koju je prenosio svojim senzibilitetom i sluhom, ne poznavajući tadašnja svetska pesnička imena, kao što je činio i Dragan Kolundžija kada je došao iz Gornjeg Vodičeva”, dodao je profesor Pijanović.

Razgovor o Kolundžijinom delu, upotpunio je recital glumca Baćka Bukumirovića, koji je kazivao odabrane stihove, koje je za 34. broj lista „Disovo proleće” priredila Branislava Maltez.

Prikaz pesme, koja čini okosnicu Kolundžijinog rada „Zatvorenik u ruži” pripremio je Živorad Nedeljković. „Uza sve drugo što jeste, pesma Zatvorenik u ruži je i autopoetička, i programska pesma. U njoj su apostrofirana, iako na prvi pogled tako ne izgleda, osnovna poetička načela, jednako kao što je u presudnoj meri predočen i način da do njihovog ostvarenja dođe”, istakao je Nedeljković.

Nakon tumačenja poezije i dela Dragana Kolundžije, prisutnima se obratio i sam pesnik. U vrlo emotivnom i dirljivom trenutku rekao je „čast mi je što su o mojoj poeziji govorili prof. dr Pijanović i pesnik Živorad Nedeljković, koga smatram modernim naslednikom Disove poezije”. Nakon toga Kolundžija je kazivao svoje pesme.

Pred kraj, vrlo bogatog i sadržajnog programa, publici se obratio i direktor Gradske biblioteke dr Bogdan Trifunović, zahvalivši Draganu Kolundžiji koji je odlučio da veći deo svoje bogate biblioteke daruje Biblioteci u Čačku. „Dragan Kolundžija je izrazio želju da svoja pisma, rukopise, knjige, radni sto i stolicu daruje da bismo trajno sačuvali jedno važno književno delo, zaveštanje”, kazao je dr Bogdan Trifunović dodavši i najsvežiju informaciju da će Biblioteka biti legatar i zaostavštine zavičajnog stvaraoca Branka V. Radičevića.

Kolundžija je nakon obraćanja direktora Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” istakao „ovo je moj odnos prema knjigama koje sam radeći dobio, sakupljao i u najvećoj meri to su pesničke knjige, a moja želja je da one budu sačuvane u ovom divnom gradu. Osim knjiga iza mene će ostati i reči da sam voleo, pevao, živeo”.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar