Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Jolović: 58. Dragačevski sabor trubača u Guči od 9. do 12. avgusta

post-title


Iako je ostalo do početka Sabora tri i po meseca, pripreme za ovogodišnji, 58. po redu Dragačevski sabor trubača u Guči, privode se kraju, a sve će do detalja biti poznato 10. maja za kada je zakazana sednica Saborskog odbora na kojoj će se potvrditi program i broj predtakmičarskih centara.

Rekordnih sto orkestara u trci za Guču

Prema dospelim prijavama sasvim je izvesno da će ove godine biti održano devet predtakmičarskih centara u kojima je svoje učešće do ovog trenutka prijavilo rekordnih 86 orkestara, od čega 76 u seniorskoj, 7 u omladinskoj i 3 u pionirskoj konkurenciji, a u toku su prijave majstora trube za titulu ovogodišnjeg Šampiona Guče pa će taj broj porasti na oko sto.

Veći broj predtakmičarskih centara

Da je organizator bio u pravu kad je uveo nova pravila, kojima se omogućava otvaranje novih ali i gašenje tradicionalnih predtakmičarskih centara, govori činjenica da će ove godine predtakmičenja u seniorskoj konkurenciji biti održana u Vladičinom Hanu (18), Surdulici (16), Boljevcu (12), Knjaževcu (8), Zlatiboru (6), Kolovratu (6), Kovačici (5) i Goračićima (5), dok u Požegi takmičiće se mladi orkestri Zapadne Srbije.

Program vraćen tradiciji – truba bez kompromisa

Organizator čvrsto ostaje pri stavu da se u vreme Sabora u Guči jedino može čuti truba.

Sabor će po tradiciji biti otvoren prvog dana (četvrtak, 9.avgusta) kod spomenika trubaču u centru Guče uz intoniranje himne „Sa Ovčara i Kablara“ i podizanje saborske zastave, kada je planirano i otvaranje izložbi, saborskog sajma turizma, knjiga, publikacija i privredne izložbe. U večernjim satima na pozornici ispred Kulturnog centra biće priređen kulturno-umetnički program, održano takmičenje mladih orkestara i koncert pobednika 57. Sabora.

Na glavnoj pozornici na stadionu program će trajati tri dana. Prvog, u petak 10.avgusta, planirani su koncerti nosilaca najviše titule ove manifestacije - „Šampion Guče“, Ekrema Mamutović i Saše Krstić, koncert Dejana Petrovića i Big Band, kao i tradicionalni ponoćni koncert finalista ovogodišnjeg Sabora.

Finalno takmičenje najbolje plasiranih iz predtakmičarskih centara biće održano u subotu 11.avgusta sa početkom u 20 sati a isto veče i koncert ambasadora Sabora i počasnog građanina Guče Bobana Markovića, majstora trube iz Vladičinog Hana.

Takmičenje majstora trube za ovogodišnju titulu „Šampion Guče“ biće održano poslednjeg dana, u nedelju 12.avgusta, a još uvek je neizvesno da li će se nakon toga, u 21 sat, po zvaničnom završetku ovogodišnje trubačke fešte, održati i koncert Zdravka Čolića.

Ulaz i parking besplatni?

Još uvek nije doneta definitivna odluka, ali najverovatnije i ove godine ulaz za sve programske sadržaje i parking se neće naplaćivati na javnim površinama.

Organizator najavljuje rekordnu posetu i niz tradicionalnih programskih i pratećih sadržaja među kojima su improvizacija dragačevske svadbe, defile učesnika u programu, program domaćih i inostranih kulturno-umetničkih društava, stranih orkestara, takmičenje zdravičara, izbor najlepše narodne nošnje, narodni višeboj... sa više od hiljadu učesnika u programima.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar