Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



„Da plate ustanu, da mladi ostanu”

post-title


Minimalni proces rada po novom zakonu biće utvrđen kolektivnim ugovorom ili u nekim slučajevima po zakonu, dok je to do sada radio poslodavac, kaže ministar Zoran Đorđević.

[caption id="attachment_74037" align="aligncenter" width="675"] Ministar Đorđević na protestu sindikata u Beogradu (Foto Beta)[/caption]

Politika Vlade Srbije slaže se sa parolom sindikata „da plate ustanu, da mladi ostanu”, a pošto smo na istoj liniji bilo je najnormalnije da se pojavim na prvomajskom skupu i podržim to, jer to želimo i u Vladi, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Zahtevi sindikata su opravdani i uvek može bolje, treba da budu veće plate, da se kreću sa mogućnostima države, rekao je Đorđević gostujući na RTS-u.

„Dobro je da kada postoji neka transparentnost i kada i oni vide u kakvom je položaju država bila, šta se sada dešava, kako i na koji način se mi ophodimo prema državi. Vide da se mi ne zadužujemo da bismo nešto isplaćivali, već iz nekih realnih prihoda i da to na neki transparentan način želimo da podelimo, kako za povećanje plata, penzija, ali i sa druge strane da ulažemo u našu zemlju”, kazao je Đorđević.

On je dodao da se dugo godina nije ulagalo u Srbiju, a da je neophodna nova infrastruktura kako bi se privukli strani investitori.

Upitan kada se može očekivati povećanje plata i penzija, Đorđević je odgovorio da se plate i penzije mogu povećavati kada se uradi presek i vidi se na čemu je Srbija, odnosno koliko ima prihoda i kako se on može raspodeliti.

„Taj dijalog treba da bude tokom cele godine, da u trenutku kada se to dešava ne bude nekih nesuglasica, već da bi mogli vrlo brzo da to rešimo. Najbitnije je da zemlja i u sledeću godinu uđe vrlo brzo sa novim budžetom i da znamo kako i na koji način da idemo dalje”, rekao je ministar, dodajući da se ove godine takav metod pokazao veoma efikasnim, jer je brzo uspostavljen dogovor i podignuta cena rada.

Što se tiče Zakona o štrajku, minimalni proces rada će po novom zakonu biti utvrđen po kolektivnom ugovoru ili u nekim slučajevima po zakonu, dok je to do sada radio poslodavac, navodi Đorđević.

„Znaće se minimalni obim rada koji treba da bude utvrđen, da ne bi davali mašti na volju, da poslodavci od slučaja do slučaja regulišu sami koliki je minimalni obim rada”, rekao je Đorđević.

Ističe da je do kraja godine planirano još dosta zakona, koji za svrhu imaju da poboljšanju poslovanje, položaj radnika i obezbede „čistiju situaciju” kada je u pitanju odanost država-poslodavac i država-sindikati.

U izradu Zakona o štrajku bili su uključeni poslovni partneri, i sindikati i poslodavci. Kako kaže, odlučio se za javnu raspravu i nada se da će do kraja godine zakon biti usvojen, ali da će na kraju ravne rasprave ponovo sesti sa sindikatima i poslodavcima kako bi razgovarali.

Po pitanju Zakona o sezonskim poslovima, Đorđević navodi da je glavna kritika da je u sezonske poslove uključena prevelika administracija.

„Pošto se ovde radi o sezonskim radnicima, od kojih neki rade i samo jedan dan, preterana administracija bi dovela do toga da bi se više bavili administracijom nego sezonskim radom. Želja je bila da poslodavac ne može da ide preko onoga što mu zakon dozvoljava, dužan je da obavesti sezonskog radnika o njegovim pravima koja ne smeju da budu ugrožena više od onoga što zakon dozvoljava. Mogu da budu manja, što je usmeni dogovor, a sezonski radnik ima pravo da posle toga traži napismeno”, rekao je Đorđević. Politika



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar