Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Voćari zbog grada strepe do kraja berbe (VIDEO)

post-title


Meteorolozi za naredne dane najavljuju kišu, vetar, ponegde i grad. Strelci protivgradne zaštite već su isprobali opremu u proteklih dvadesetak dana. Kažu, u sezonu su ušli spremniji, imaju 13.600 raketa, 6.000 više nego prošle godine.

Tek što su malinjaci uređeni, voćnjaci olistali, a jagode zarudele, stigli su gradonosni oblaci. U čačanskom kraju grad je obrao šljive, u leskovačkom jagode, u Arilju maline.

https://www.youtube.com/watch?v=gi0mU5ErMZs

"Ima dosta oštećenog roda na stablu. I od onog što je ostalo, sigurno će još mnogo opasti", kaže Miloš Garić, voćar iz Riđaga kod Čačka.

Proizvođač jagoda iz Leskovca Zoran Cvetanović rekao je da je berba bila spremna, i da je za dva dana trebalo da se počne sa branjem.

"Sad je sve uništeno i pitanje je koliko ćemo moći biljke da oporavimo za sledeću godinu, jer je grad bio neverovatan", rekao je Zoran.

Prethodnih godina strelci su se bunili zbog niskih naknada, a sada na 12 lansirnih stanica u užičkom kraju nema ko da radi. Pojedine lokalne samopurave, među kojima prednjače Lučani, same su nabavile dodatne rakete.

"Naš osnovni cilj jeste smanjenje štete od grada. Kao i svaki sistem, naš sistem ima neku svoju efikasnost i ona se kreće oko 70 odsto, malo se svakog dana poboljšava. Taj procenat ljudima možda izgleda malo, ali je to veoma veliko", objašnjava šef Radarskog centra Užice Željko Raičević.

Osiguranje – veliki trošak 

Pomoglo bi kada bi usevi bili osigurani, ali poljoprivrednici o tome i dalje uglavnom samo razmišljaju.

"Mislili smo da osiguramo, ali odakle? I to treba da se plati", kaže Zoran Radojičić.

Borko Pavić, malinar iz Gorjana kod Užica, kaže da se većina ljudi ove godine opredelila da ne osigura jer je to veliki trošak.

"Sada svi očekujemo i nadamo se u da će biti lepo vreme", rekao je Borko Pavić.

Uz rakete, od grada štite i zaštitne mreže. Postavljene su na manje od jedan odsto površina jer koštaju oko 15.000 evra po hektaru. Pa do kraja berbe većina će strepeti i gledati u oblake. RTS



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar