Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Predsednica parlamenta predlaže formiranje komisije o posledicama NATO bombardovanja

post-title


Predsednica parlamenta očekuje da predlog bude uvršten po hitnom postupku u dnevni red prve naredne sednice Skupštine i poziva se na primer Italije, gde su istraživani slučajevi obolevanja vojnika iz ove zemlje.

[caption id="attachment_74176" align="aligncenter" width="672"] Foto: D.Jevremović[/caption]

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković uputila je parlamentu Predlog odluke o obrazovanju komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine na zdravlje građana i uticaj na životnu sredinu, s posebnim osvrtom na posledice izazvane upotrebom projektila s osiromašenim uranijumom. Gojkovićeva očekuje, kako je rekla, da ovaj predlog bude uvršten po hitnom postupku u dnevni red prve naredne sednice parlamenta, a prvi preliminarni izveštaj komisije, na čijem čelu će biti Darko Laketić, predsednik Odbora za zdravlje i porodicu, do kraja 2020. godine.

Glavni zadatak ove komisije, kako je predsednica parlamenta rekla novinarima, jeste da utvrdi uzročno-posledičnu vezu između bombardovanja i velikog broja različitih teških oboljenja, koja se javljaju kod građana. Prema njenim rečima, važno je da se utvrdi uzročno-posledična veza između brutalnog bombardovanja i porasta malignih oboljenja.

Gojkovićeva je kazala da je za predsednika komisije predložila dr Darka Laketića, koji će predložiti njen sastav, a o rezultatima rada parlament će biti izveštavan na svakih šest meseci, dok je rok za izradu prvog preliminarnog izveštaja do kraja 2020. godine. Dodala je: „Ovde nema politike. Ovo je u interesu svakog građanina ove države. Ovde nema optužbe za bilo koga. Cilj nam je da dođemo do istine u interesu građana Srbije i onih koji su oboleli i njihovih porodica i svih nas koji živimo u ovoj državi.”

Predsednica je kazala da je na poziv komisije njena obaveza da pozove da se u njen rad uključe naučne i stručne ustanove i stručnjake koji svojim znanjem mogu da pomognu njen rad. Prema njenim rečima, izuzetan značaj ima Laketićeva poseta italijanskom parlamentu i razgovor s predsednikom komisije koja je istraživala uzročno-posledičnu vezu između boravka italijanskih vojnika u misijama u zemljama koje su bile bombardovane osiromašenim uranijumom, smrtnih slučajeva i teških oboljenja od kojih su oni oboleli. U izveštaju italijanske komisije postoji poseban deo, kazala je Gojkovićeva, koji se odnosi na uzročno-posledičnu vezu obolevanja italijanskih vojnika koji su boravili u misijama na teritoriji Srbije, odnosno na Kosovu i Metohiji.

NATO negira zdravstvene rizike zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom

Osiromašeni uranijum tokom sukoba na Kosovu nije bio uzrok trajnih zdravstvenih rizika, rekli su iz NATO povodom predloga predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković da se formira komisija za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine.Kako je prenela regionalna televizija N1, NATO se bavio uticajem osiromašenog uranijuma pre 19 godina, kada je formiran poseban komitet.„Komitet je, na osnovu nezavisnih dokaza, došao do zaključka da osiromašeni uranijum tokom sukoba na Kosovu nije bio uzrok trajnih zdravstvenih rizika. Program UN za životnu sredinu u svom izveštaju iz 2001. godine isto tako je zaključio da lokacije sa osiromašenim uranijumom nisu značajne po pitanju rizika po zdravlje ljudi. To su naučne činjenice”, naveo je NATO u odgovoru N1.Gojković je danas Skupštini Srbije uputila Predlog o obrazovanju komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine na zdravlje građana i uticaj na životnu sredinu, sa posebnim osvrtom na posledice izazvane upotrebom projektila sa osiromašenim uranijumom. Politika



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar