Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Na Ravnu goru u više kolona

post-title


Ravna gora se smatra rodnim mestom četničkog pokreta i 13. maj se tamo obeležava kao početak „Trećeg srpskog ustanka” protiv okupatora. [caption id="attachment_74497" align="aligncenter" width="675"] Spomenik đeneralu Mihailoviću na Ravnoj Gori (Foto Gvozden Otašević)[/caption]

Skup na Ravnoj Gori, u organizaciji Srpskog pokreta obnove (SPO), održan je danas po 28. put, povodom obeležavanja dolaska pukovnika Dragoljuba Draže Mihailovića, „prvog gerilca porobljene Evrope”, u taj deo Srbije 1941. godine.

Ravna gora se smatra rodnim mestom četničkog pokreta i 13. maj se tamo obeležava kao početak „Trećeg srpskog ustanka” protiv okupatora.

Vence na spomenik generala Dragoljuba Mihailovića položio je Aleksandar Čotrić, zamenik predsednika SPO i narodni poslanik.

On je podsetio da je pukovnik Mihailović odbio da prizna kapitulaciju Kraljeviine Jugoslavije i njene vojske i pokrenuo oružani otpor fašizmu i nacizmu, „prvi otpor tom zlu u tada porobljenoj Evropi”.

Čotrić je podsetio da se ove godine proslavlja vek ceo od pobede saveznika u Velikom ratu, i poručio: „'Pokoljenja đela sude, što je čije daju svima'. Srbija će se uspraviti i biti opet pobednička, kada prizna i okaje svoje grehe prema Aleksandru Karađorđeviću, Dragoljubu Mihailoviću i svojoj istoriji!"

Zamenik predsednika Ravnogorskog pokreta Milan Barišić rekao je da je ove godine dogovoreno održavanje Svesrpskog sabora koji će počinjati 8. maja na Markovdan dizanjem zastave, i dodao da se od iduće godine očekuje mnogo više posetilaca na Ravnoj gori.

On je podsetio da je general Draža Mihajlovića pre par godina rehabilitovan i da je osuđujuća presuda proglašena ništavnom.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da su „sve promene počele sa Ravne Gore”.

„Tada smo počeli da pravimo spomenik pa kasnije crkvu, puteve, struju vodu itd. Ravna Gora je srpsko svetilište i to ne treba nikada da se zaboravi”, rekao je on i dodao da danas u demokratskoj Srbiji narod još uvek tamo dolazi.

Predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) Žika Gojković izjavio je da je Srbija „konačno jedinstvena u iskazivanju poštovanja prema pravim patriotama” i dodao da se trend ispravljanja istorijskih nepravdi, rehabilitacije i reafirmacije Draže Mihailovića i Ravnogorskog pokreta ne može se zaustaviti.

Vojislav Mihailović, član Predsedništva POKS, i unuk Draže Mihailovića izjavio je da su prošle 72 godine od ubistva njegovog dede, ali da Srbija „više nego ikada poštuje njegovo delo i njegovu žrtvu”. Politika



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar