Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Zbog dva prskanja propade ceo rod

post-title


Zasad porodice Drobnjaković iz Gornjeg Milanovca uništila retka vrsta gljivice, što je moglo da se spreči. Stručnjaci tvrde da su vlasnici preskočili dva neophodna kruga prskanja.

Ukoliko bude potvrđeno i laboratorijski da je reč o gljivici zvanoj „fabrea makulata“, vrlo retkoj štetočini, to će biti prvi put da se pojavljuje u Srbiji. Potrebno je, ipak, da sačekamo zvaničnu potvrdu i analizu.

Ovako za „Novosti“ priča prof. dr Tomo Milošević sa Agronomskog fakulteta u Čačku, koji je prvi ušao u zasad krušaka porodice Radovana i Lazara Drobnjakovića iz Gornjeg Milanovca, čiji je voćnjak totalno uništila, za sada, nepoznata bolest. Oni imaju plantažu krušaka, na oko 8,5 hektara, i to ukupno 12.000 stabala.

– Čim su se pojavili prvi simptomi opake bolesti, ja sam otišao kod njih – govori Milošević. – Odmah sam pretpostavio da se radi o gljivičnom oboljenju, koje se, ukoliko se potvrdi, prvi put pojavljuje u Srbiji. Moju pretpostavku potvrdile su i kolege iz Holandije. Najbolje je, ipak, da sačekamo zvaničnu potvrdu. Zasad je inače perfektno odrađen. Vlasnici su ga odlično zaštitili od insekata, ali ne i od gljivičnih oboljenja. Preskočili su jedno ili dva prskanja, računajući da lepo vreme neće dozvoliti širenje gljivica. Nažalost, desilo se suprotno.

To je, kako objašnjava profesor Milošević, gljiva koja lebdi u vazduhu i najlakše se prenosi tokom kišnog i vetrovitog vremena. Ova gljiva ne zahteva nikakvo posebno prskanje, odnosno nešto od preparata kojih nema na našem tržištu.

I njegov kolega prof. dr Drago Milošević, fitopatolog, smatra da je reč o ovom gljivičnom oboljenju, a kao uzrok vidi to što u dovoljnoj meri nisu korišćeni fungicidi.

– Proizvođači uglavnom obraćaju pažnju na čađavu pegavost lista i krastavost ploda – ističe prof. dr Drago Milošević. – U ovom slučaju su proizvođači pomislili da pošto nije bilo uslova za razvoj ove bolesti, ne treba da tretiraju krušku, ali se ispostavilo da su morali, posebno kod sorte karmen, koja je veoma osetljiva. Savet je da se, bez obzira na vremenske uslove, mora uključiti upotreba preparata za suzbijanje gljivičnih oboljenja.

BEZ EPIDEMIJE

Stručnjaci tvrde da ne bi trebalo da se ova bolest prenese na druge voćnjake. Opasnost može da bude samo na susedne zasade krušaka, ali samo one koji takođe nisu tretirani redovnom zaštitom protiv gljivica koje napadaju kruške. Novosti



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar