Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Vlada pozvala buduće preduzetnike "Registrujte ste elektronski, jeftinije je i brže"

post-title


Vlada Srbije pozvala je sve buduće preduzetnike da registruju svoju delatnost u Agenciji za privredne registre (APR) elektronskim putem, jer je to najbrža i najjeftinija procedura osnivanja privrednih subjekata.Od početka ove godine, preduzetnici mogu da se registruju u APR bez dolaska na šalter, putem interneta.

[caption id="attachment_77498" align="aligncenter" width="1250"] foto: Profimedia[/caption]

Jeftinije za 500 dinara

Elektronska registracija preduzetnika jeftinija je (iznosi 1.000 dinara) od one u papirnom obliku (1.500 dinara) i obuhvata dva koraka: elektronsku prijavu i elektronsko rešenje o registraciji. Na sajtu APR, objašnjavaju, postoji poseban odeljak "eRegistracija osnivanje preduzetnika" (u odeljku Preduzetnik i odeljku eUsluge) gde su postavljena sva neophodna objašnjenja, korisnička i video uputstva. Elektronska prijava se popunjava u aplikaciji preko portala APR-a i potpisuje se kvalifikovanim elektronskim sertifikatom preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca prijave.

Plaćanja platnim karticama

Takođe, dodaju, omogućeno je elektronsko plaćanje komercijalnim platnim karticama.

Zatim, navodi se u saopštenju, elektronsko rešenje o registraciji novog preduzetnika APR dostavlja na imejl registrovanog preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca e-prijave.

Vlada Srbije podseća da je elektronski sertifikat, koji je potreban radi podnošenja e-registracione prijave osnivanja, neophodan i za dalji rad preduzetnika, poput podnošenja poreske prijave, koje se po zakonu obavlja isključivo elektronskim putem preko portala Poreske uprave.

- Ističemo i da privredni subjekti prilikom otvaranja računa nisu dužni da bankama dostavljaju rešenja o registraciji u papirnoj formi, overeno pečatom registratora, jer postojeći propisi omogućavaju da se potrebna dokumentacija dostavlja u elektronskoj formi, a i banka može neposredno da ostvari uvid u Registar privrednih subjekata koje vodi APR na svojoj internet stranici - kaže se u saopštenju.

Digitalizacija

Uvođenje eRegistacije za preduzetnike, ističu, dodatni je korak na putu digitalne transformaciji Srbije, kao strateškom prioritetu Vlade, jer digitalizacija donosi brži privredni i društveni razvoj, osigurava dobro upravljanje i transparentnost u radu državnih organa i službi. Uvođenje elektronske registracije doprinosi i daljem napretku Srbije na "Doing Busineš" i ostalim listama konkurentnosti, u skladu sa ciljevima iz Plana prioritetnih aktivnosti za smanjenje administrativnih tereta u Republici Srbiji 2016-2018. ("Stop birokratiji") na čijem sprovođenju radi Kabinet predsednika Vlade u saradnji sa nadležnim organima, zaključuje se u saopštenju Vlade Srbije.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar