Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ako hoćete da pošaljete pismo nekome u Srbiji morate da ispunite uslov SPC

post-title


Ukoliko do kraja septembra šaljete pismo, razglednicu, paket ili druge pošiljke, u obavezi ste da donirate novac za izgradnju Hrama Svetog Save.

"U periodu od 16. jula 2018. do 30. septembra 2018. naplaćivaće se doplatna marka "Izgradnja spomen hrama Svetom Savi" za sve pošiljke u unutrašnjem saobraćaju (sem časopisa i novina)", navodi se u obaveštenju okačenom na šalteru pošte.

Ova odluka o obaveznoj doplatnoj poštanskoj marki doneta je na 79. sednici Vlade Srbije, 28. juna, a sama markica koštaće 10 dinara. Štampan je tiraž od 7,6 miliona, što znači da maksimalna zarada iznosi 76 miliona dinara.

"Sredstva od prodate doplatne marke JP "Pošta Srbije", Beograd uplaćuje sedmodnevno na račun propisan za uplatu sredstava ostvarenih prodajom doplatne poštanske marke "Izgradnja Spomen-hrama Svetog Save", piše u članu 2 ove uredbe.

Dalje se navodi da se sredstva namenjuju Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve za finansiranje građevinsko-zanatskih radova i radova na uređenju enterijera Spomen-hrama Svetog Save, a koristiće se prema programu koji donosi korisnik tih sredstava, na koji saglasnost daje Vlada.

"A šta ako je neko Jevrej, agnostik, protestant ili katolik? Ako to nije njegov hram? A šta mi koji šaljemo dnevno 50-100 koverata?" upitao je jedan tviteraš u komentarima ispod ove objave. Ubrzo je dobio odgovore od drugih korisnika ove društvene mreže.

"Ovako je svakog leta već godinama. Jednom sam rekla da neću da platim tu markicu, a gospođa na šalteru kaže: 'Onda vam nećemo poslati pismo'", podelila je svoje iskustvo jedna tviterašica.

Ima i onih koji su ponudili rešenje, ali nismo sigurni da bi pismo zaista stiglo na pravu adresu:

"Možete ubaciti pismo u poštansko sanduče i izbeći plaćanje doplatne markice!"

U pokušaju da saznamo neke detalje o ovoj akciji, počevši od nekih vrlo konkretnih: koje tačno pošiljke moraju da imaju doplatnu marku, kontaktirali smo JP "Pošta Srbije".

- Zakon o izdavanju doplatne poštanske marke donet je 2005. godine. Zakon je propisao da bližu namenu, korisnika, način izdavanja, tiraž, visdinu apoena i vremenski period izdavnja doplatne marke utvrđuje Vlada Republike Srbije donošenjem pojedinačne uredbe - naveli su u odgovoru.

Za sve ostalo, uputili su nas da se raspitamo u Vladi.

Akcije prikupljanja novca za izgradnju Hrama putem doplatnih marki, već je primenjivana ranijih godina. Kako je pisao Vojvođanski istraživačko-analitički centar "Voice", samo tokom 2016. godine, "Pošta" je na ime usluge prodaje i kreiranja idejnog rešenja za tu markicu, od Srpske pravoslavne crkve (SPC) dobila uplatu višu od 11 miliona dinara.

"Prema ugovoru koji je 'Pošta Srbije' zaključila sa Svetim arhijerejskim sinodom SPC-a, u koji je 'Voice' imao uvid, na ime 'izrade idejno-likovnog rešenja i pripreme za štampu markice', 'Pošti' je pripala naknada od 5,2 odsto ukupne prodajne vrednosti tiraža, koji je u ovom slučaju iznosio 76 miliona dinara. Prema jednostavnoj računici 'Pošta' je samo po ovom osnovu od SPC-a dobila 3,9 miliona dinara", navodi se u tekstu ovog istraživačko-analitičkog centra.

Imajući u vidu trenutni prosečni odnos evra i dinara, 76 miliona dinara iznosi nešto manje od 650.000 evra.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar