Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačanska Biblioteka na Sajmu knjiga u Guči

post-title


Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” i ove godine je bila učesnik i izlagač na Sajmu knjiga u Guči, koji već četvrtu godinu zaredom bogati kulturnu ponudu Dragačevskog sabora trubača.

Ova najpoznatija smotra narodnog stvaralaštva koja se organizuje 58. put započela je u četvrtak, 9. avgusta, a prvog saborskog dana u dvorištu Muzeja trube svečano je otvoren četvrti Sajam knjige, čiji je osnivač i domaćin Biblioteka opštine Lučani u Guči. Počasni gost Sajma, pisac Dejan Aleksić, svojom besedom poželeo je dobrodošlicu ljubiteljima pisane reči, ističući da „knjiga nije samo akademska privilegija, već potreba svakog čoveka”.

Na inicijativu Biblioteke u Guči, od 2015. godine na Saboru trubača predstavlja se kulturna baština Dragačeva, delatnost čačanskih ustanova kulture i velikih izdavačkih kuća Srbije. Ove godine posetiocima su predstavljena izdanja šest izlagača: „Prometeja” iz Novog Sada, „Karić fondacije”, IK „Legenda” iz Čačka, Gradske biblioteke, Narodnog muzeja i Međuopštinskog istorijskog arhiva, kao i sedam novih publikacija koje je Biblioteka domaćin objavila između dva Sajma.

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” je dugogodišnji i najbliži saradnik Biblioteke opštine Lučani u Guči, u oblasti struke, ali i u kulturno-prosvetnoj delatnosti. Kao stalni partner kolegama u ostvarivanju misije čitanja i obezbeđivanja prisustva knjige na masovnim okupljanjima, čačanska Biblioteka je i ove godine obogatila sajamsku ponudu svojim izdanjima.

Na štandu Biblioteke izloženo je 26 naslova, među kojima su publikacije 55. Disovog proleća (knjiga pesama „Sunce i led” dobitnika „Disove nagrade” Đorđa Nešića, katalog izložbe „Dim i prašina” i 49. broj lista „Disovo proleće”), zatim „Katalog Legata Milovoja i Božidarke Filipović” kao i knjiga poezije „Večita pešadija i srodne pesme” Branka V. Radičevića, jednog od utemeljivača Dragačevskog sabora trubača, koju su 2017. godine zajednički objavile čačanska Biblioteka i Biblioteka u Guči.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar