Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



"Dina" zamenjuje čekove

post-title


Penzioneri u Srbiji su verni korisnici gotovine, bez obzira na ogromnu ponudu debitnih, kao i kreditnih kartica domaćih i stranih banaka. Oni decenijama ne menjaju svoju naviku da podignu celu penziju, stanu u red za plaćanje računa u Pošti ili na kasu u trgovinama i iz novčanika izvade keš. Trećina plaćanja obavi debitnom, a kreditnu malo ko od najstarijih uopšte i poseduje. Neko zato što smatra da je "plastičan" novac skup, a mnogi zato što i ne mogu, pre svega zbog godina, da dobiju kreditnu karticu. Obavezno izdavanje "dina" kartice moglo bi da promeni naviku i penzionera i bankara.

[caption id="attachment_78703" align="aligncenter" width="659"] foto: Thinkstock[/caption]

Zasad mnoge banke izdaju kreditne kartice građanima samo do 65 ili 70 godina života, iako nude kredite i do devete decenije. Glavni razlog je što su gotovinski krediti osigurani, a kartice nemaju tu vrstu obezbeđenja. Do kreditne kartice najstariji mogu da dođu samo uz žiranta, a to je teško obezbediti.

- Sa uvođenjem "dina" kartice za sve građane, možda će i bankari razmisliti da penzionerima ponude ovu karticu kao kreditnu, ali je potrebno da ih malo više edukujemo, kao i da karticu kobrendiramo sa nekom trgovinom - kažu u u jednoj domaćoj banci. - Mi već izdajemo najstarijama kreditnu karticu, sa otplatom utrošenog novca na rate, ali je malo interesovanje. Ima mlađih penzionera koji se opredeljuju za kreditnu karticu, ali je reč o veoma malom broju ljudi. Najstariji građani i dalje najviše vole čekove.

Najveći broj penzionera prima male penzije, tako da oni i ne mogu u banci da zatraže kreditnu karticu. „Plastika“ može da bude privilegija onih koji primaju najmanje 30.000 do 35.000 dinara mesečno kao donja granica za uzimanje kreditne kartice. Ostalima preostaju čekovi.

POGODNOSTI

Penzioneri koji se opredele da koriste kreditnu karticu imaju brojne pogodnosti prilikom plaćanja. Neke banke su povezane za određenim trgovinama, pa obezbeđuju popuste. Takođe svaka kupovina može da se podeli na rate, i to od tri do 12 meseci. Ipak, ovo je i dalje nedostupno najvećem broju penzionera. Oni se opredeljuju samo za karticu kojom mogu do 45 ili 60 dana da odlože plaćanje.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar