Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Saboraši popili 300 tona piva, pojelo se 2.500 jagnjadi i prasadi sa ražnja

post-title


Završen 58. Dragačevski sabor trubača u GUČI, ugostitelji zadovoljni pazarom.

[caption id="attachment_78859" align="aligncenter" width="662"] foto: D. Karadarević[/caption]

Koncertima ovogodišnjih pobednika: Marka Trnavca - "Zlatna truba", dar "Večernjih novosti", Marka Gligorijevića - najbolji orkestar, Stefana Mladenovića - "Prva truba Dragačeva", Ivana Đenadića - najizvornije muziciranje, kao i nastupima trojice majstora trube - Saše Krstića, Dejana Lazarevića i Ekrema Mamutovića, završen je ovogodišnji, 58. po redu Dragačevski sabor trubača. Kroz malu varoš u proteklih pet dana prodefilovalo je nekoliko desetina hiljada saboraša, koji su u Guču dolazili bukvalno sa svih strana sveta, pa čak i iz Australije i Japana.

Iako se činilo da je ove godine bilo manje posetilaca nego lane, ugostitelji su uglavnom zadovoljni pazarima. A kako i ne bi kada se, prema nekim procenama, u Guči u vreme saborovanja popilo više od 300 tona piva i pojelo oko 2.500 jagnjadi i prasadi koji su se sve vreme vrteli na ražnjevima ispred ugostiteljskih šatri. Oko 25.000 porcija svadbarskog kupusa iz zemljanog lonca slistili su saboraši, a broj pojedenih pljeskavica meri se desetinama hiljada.

Kao i prethodnih godina, najbolja atmosfera svih dana vladala je u čuvenoj "Broćića avliji", koja ima čak oko 2.000 sedećih mesta, ali i svoje dve pozornice na kojima se smenjuju samo najbolji trubački orkestri. Grmelo je i sinoć u "Avliji", jer su saboraši imali priliku da slušaju ovogodišnje pobednike - Trnavca i Mladenovića.

- Drugi je dan otkako sam dobio "Zlatnu trubu", dar vašeg lista, a već me zovu sa svih strana da gostujem na televizijama, da sviram na veseljima... Ovo je četvrti dan kako uopšte ne spavamo, ali izdržaćemo... Moramo zbog "Zlatne" i poverenja koje su nam ukazale "Novosti" - rekao nam je Trnavac, koji će ostati upamćen kao dobitnik jubilarne, 55. "Zlatne trube".

Tokom 58. Sabora trubača u Guči, kako saopštava Policijska uprava u Čačku, ostvareno je povoljno stanje bezbednosti i nije bilo narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se samo jedna saobraćajna nezgoda u kojoj niko nije povređen i pričinjena je manja materijalna šteta.

POD DEJSTVOM ALKOHOLA 133 VOZAČA

Tokom Sabora u Guči, saobraćajna policija je pregledala više od 2.000 vozila i zabeležila čak 574 saobraćajna prekršaja. Iz saobraćaja su isključena 133 vozača jer su vozili pod dejstvom alkohola. Na trežnjenju je zadržano 14 vozača, jer su imali više od 1,21 promil alkohola u krvi, navodi se u saopštenju čačanske policije.

VIDIMO SE DOGODINE

Kolone automobila i kamiona u ponedeljak su se od ranog jutra slivale od Guče, niz Jelicu. Ima i avanturista, stranaca, koji se pešice, sa rančevima na leđima, vraćaju sa Sabora i odlaze na dalja putešestvija, obilazeći najveće festivale u Evropi i svetu.

- Bilo je nezaboravno. Voleli bismo da je još trajalo. Vidimo se i iduće godine - kazali su nam Mišel i Mina iz Francuske.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar