Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U toku pripreme za rekonstrukciju krova Muzeja rudničko-takovskog kraja

post-title


Muzej rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca krenuo je sa pripremnim radovima za sanaciju i adaptaciju krova zgrade u Sinđelićevoj ulici. Novac za ove radove obezbeđen je učešćem na konkursu „Gradovi u fokusu“ raspisanom od strane Ministarstva kulture i informisanja kao podrška programima iz oblasti kulture i umetnosti u iznosu od 2.400.000,00 dinara.

Zaposleni u Muzeju krenuli su sa iznošenjem muzejske postavke i eksponata, kako bi objekat pripremili za radove. Direktor muzeja, Aleksandar Marušić, najavio je da će ovim radovima biti obuhvaćena rekonstrukcija krova, radiće se na adaptaciji programskog prostora, a kako je naveo radiće se i jedan deo vezan za sanaciju tavanskog prostora zgrade Muzeja rudničko-takovskog kraja.

- Dobijeni iznos koristićemo za sanaciju krova zgrade, a da bi se i druge dve faze ove naše rekonstrukcije završile, kako tavanskog dela, tako i podrumskog prostora, Opština Gornji Milanovac je rebalansom budžeta iz juna meseca opredelila još oko 1.000.000,00 dinara. Zahvaljujemo se i Ministarstvu i Opštini što su prepoznali naše potrebe i što su nam i praktično i suštinski izašli u susret i pomogli da ovo uradimo.

Marušić je dalje rekao da je investitor ovih radova opština Gornji Milanovac, a da je sada na zaposlenima u Muzeju da u narednim danima završe kompletnu dislokaciju predmeta kako bi se objekat u potpunosti pripremio za predstojeće radove. Kada je reč o završetku radova, očekuje se da oni budu gotovi u roku od četrdeset i pet do šezdeset dana, u koliko sve bude išlo po planu.

- Od septembra meseca već krećemo sa redovnim aktivnostima, programom i promocijama koje je Muzej i do sada organizovao, a kada je reč o izložbama, sa njihovom organizacijom krećemo od oktobra meseca.

U sklopu pripremnih radova za rekonstrukciju zgrade muzeja, Javno preduzeće za izgradnju opštine uklonilo je dva bora stara preko pedeset godina iz dvorišta stambene zgrade koja se nalazi pored Muzeja. Kako je objasnio direktor ovog javnog preduzeća, Božidar Vučetić, ovo drveće je predstavljao pretnju kako za stanare tog stambenog objekta, tako i za sam objekat muzeja.

- Naš stručni tim, mašine i mehanizacija su na terenu i odmah smo došli na poziv direktora da pomognemo Muzeju kako bi nesmetano mogli da krenu sa radovima rekonstrukcije i sanacije objekta.

Direktor je rekao da Muzej uprkos ovim građevinskim radovima, nastavlja sa svojim svakodnevnim aktivnostima. Trenutno se rade arheološka iskopavanja na planini Rudnik u potrazi za srednjevekovnim Rudnikom. Takođe, na Rudniku je otvorena i izložba u čast rudara, koja će biti otvorena do sredine septembra. Muzej rudničko-takovskog kraja trenutno gostuje u Velikom Selu i u Aranđelovcu, gde sa svojim zbirkama i izložbama koje za temu imaju izdavaštvo izdavačke kuće „Dečije novine“, odnosno dinastiju Obrenović, predstavlja teme i priče koje nisu samo od značaja za Gornji Milanovac, već i za čitavu Srbiju.

Ovi radovi i rekonstrukcija su jedan bitan preduslov za bolju muzejsku infrastrukturu prema Marušiću. Sanacijom i uređenjem podrumskih i tavanskih prostorija Muzej će dobiti dodatan prostor čije korišćenje je predviđeno za potrebe sadašnje, ali i neke buduće stalne postavke.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar