Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Biblioteka digitalizovala deo arhive Sportskog kluba Borac

post-title


Centar za digitalizaciju Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis”, prvo takvo odeljenje među javnim bibliotekama Srbije, ove godine obeležava 10 godina rada, a zaposleni su u godini jubileja otišli korak dalje preuzimanjem arhive Košarkaškog kluba i Fudbalskog kluba Borac. Shvatajući važnost očuvanja neknjižne građe i u oblasti sporta, započeta je elektronska obrada baštine čačanskih klubova i udahnut joj je nov, digitalni život. Digitalizacija u svim oblastima odnedavno je postala razvojni prioritet države, a u svetu savremenog bibliotekarstva ona je to već drugu deceniju zaredom.

Poznato je već da je Čačak iznedrio veliki broj jugoslovenskih i srpskih reprezentativaca i da se s pravom naziva „gradom sporta”. Mnogi čačanski sportisti postigli su svoje prve velike uspehe u Sportskom klubu Borac, bilo da su u pitanju, fudbal, biciklizam, karate ili pak košarka čijem je razvoju i popularizaciji Grad na Moravi decenijama davao ogroman doprinos. Dokumentacija o svemu tome pripada zavičajnoj baštini Čačka, a ona je zahvaljujući upravo završenoj digitalnoj transformaciji postala trajno zaštićena, univerzalno dostupna i lako čitljiva na savremenoj tehničkoj opremi.

Zahvaljujući Rašku Bojiću, treneru KK Borac i koordinatoru za mlađe selekcije Biblioteka je došla u posed oko 350 fotografija iz različitih perioda, kao i brojnih novinskih članaka koji se bave funkcionisanjem kluba kroz istoriju i velikim čačanskim košarkaškim imenima kao što su Radmilo Mišović, Željko Obradović, Dragan Kićanović, Marko Ivanović i dr. Biblioteci je osim ovoga prosleđen i video materijal na VHS kasetama koji je prebačen u digitalni format i trajno pohranjen u Zavičajnom odeljenju Gradske biblioteke.

[caption id="attachment_79209" align="aligncenter" width="684"] Igrači FK Borac – 1956. godina[/caption]

Rukovodstvo FK Borac je Biblioteci takođe prosledilo na skeniranje fotografije iz istorijata kluba, a gospođa Bosmenka Stevanović, dugogodišnji sekretar, ustupila je značajnu arhivu o svim utakmicama odigranim u periodu od 1962. do 2003, kao i statističke beleške o fudbalerima koji su igrali za čačanske Zebre.

Ova kolekcija digitalizovane arhivske građe čačanskih sportskih klubova otvorena je i proširivaće se novim sadržajima, pa Gradska biblioteka poziva sve koji imaju sačuvane novinske članke, fotografije ili video zapise o čačanskim sportskim klubovima i udruženjima da ih ustupe Biblioteci na digitalizaciju i trajno čuvanje kopija u Zavičajnom odeljenju. Originalni materijal bi nakon procesa skeniranja vlasnicima bio vraćen, a digitalne kopije bi postale dostupne istraživačima, sportskim sladokuscima, hroničarima i svim zainteresovanim građanima.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar