Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Sezoncima bolje od naredne godine

post-title


Sezonski radnici, od kojih u poljoprivredi njih gotovo 95 odsto radi na crno, moći će da očekuju bolji položaj već od početka naredne godine, jer tada počinje da se primenjuje Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima. Na taj način trebalo bi da budu legalizovani sezonski radovi, čime će samo u poljoprivredi između 66.000 i 77.000 ljudi biti uvedeno u legalne privredne tokove. To podrazumeva i uvođenje elektronskog sistema za jednostavno prijavljivanje sezonaca, po uzoru na mađarski model.

[caption id="attachment_79212" align="aligncenter" width="672"] foto: D. Urošević[/caption]

Ovih dana upravo je završen javni poziv NALED-a za izradu softvera za elektronsku prijavu sezonskih radnika, koju je prema novom zakonu poslodavac dužan da podnese Poreskoj upravi. Kako saznajemo, na konkurs su pristigle četiri ponude, a komisija NALED-a će u naredne dve sedmice izabrati najboljeg ponuđača, koji će, kada s njim bude sklopljen ugovor, imati rok do početka januara 2019. da izradi softver jer tada zakon stupa na snagu.

– Trenutno je za prijavu i odjavu jednog sezonskog radnika potrebno utrošiti pet sati mesečno, dok će se zahvaljujući reformi sistema zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi, koju je Vlada Srbije pokrenula u saradnji sa NALED-om, prijava i odjava radnika obavljati svakog dana do 10 sati. Dosad su mesečni izdaci poslodavaca na ime poreza i doprinosa po radniku u proseku iznosili 10.200 dinara, a ubuduće će za jedan dan angažovanja mesečni troškovi poreza i doprinosa biti oko 6.000 dinara – navode u NALED-u.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar