Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Manje gradiva, novi izborni predmeti

post-title


Školsko zvono će se, posle dvoipomesečne pauze, ponovo oglasiti 3. septembra za više od 800.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji. Prvi put će u klupe sesti i 65.910 đaka prvaka.

Učenike prvog i petog razreda osnovne škole očekuju novi nastavni planovi i programi, kao i njihove starije drugare u prvom razredu gimnazija. Suština novina je manje bubanja, rasterećenje gradiva i novi izborni predmeti.

[caption id="attachment_79368" align="aligncenter" width="1800"] Ilustracija, foto: Profimedia[/caption]

Izmenama programa akcenat je stavljen na znanja i veštine, koje učenici treba da imaju na kraju prvog razreda. Tako je, na primer, u predmetu "Svet oko nas" sve objašnjeno na neposrednom okruženju učenika, od škole do kuće. Prvaci će učiti o Novoj godini, Božiću, Danu škole, Svetom Savi, ali ne, recimo, i o Danu republike, jer je za njihov uzrast to još apstraktno.

U srpskom jeziku za prvake smanjen je broj književnih dela koja treba da savladaju, a uvedeno je čitanje u nastavcima, kako bi navikli da čitaju duža književna dela. U matematici, na primer, neće učiti odmah da mere na metre ili litre, jer im je to apstraktno, već će to raditi koracima. Uvodi se i projektna nastava, gde će đaci zajedno sa učiteljima obrađivati određene teme iz više predmeta, pa će onda raditi projekte u grupi, kako bi se upoznali sa grupnim radom.

Smanjenjem gradiva za peti razred, glasovne promene su prebačene u šesti, smanjen je broj dela koja se analiziraju na času, ali je vraćena obavezna domaća lektira. Predviđeno je da se gramatika ne uči faktografski, već kroz primere na književnim delima koja čitaju. Najveća novina je gradivo iz biologije, koja će se ubuduće učiti po spiralnom modelu. To praktično znači da će biti obrađene sve teme ovog predmeta, ali sa činjenicama prilagođenim uzrastu. U svakom sledećem razredu, njihovo znanje će se produbljivati. Isti model rada je i za Građansko vaspitanje. Uz procente iz matematike, petaci će učiti i elementi finansijske pismenosti, tako što će sami praviti jednostavne predloge budžeta.

Osim već standardnih predmeta gimnazijalci će dobiti i nove. U prvom i drugom razredu, od šest ponuđenih izbornih programa, škola će odabrati četiri, a đaci se opredeliti za dva, koja će slušati po jedan čas nedeljno. U ponudi su - Jezik, mediji i komunikacije, Pojedinac, grupa i društvo, Zdravlje i sport, Obrazovanje za održivi razvoj, Primenjene nauke i Umetnost i dizajn. Za treći i četvrti razred sastavljena je lista od devet izbornih programa, a gimnazije će izabrati pet i ponuditi ih svojim đacima. Učenici ponovo biraju po dva izborna programa, ali ih sada slušaju po dva časa nedeljno. Učenici gimnazija imaće i dva časa više nedeljno.

Programe koje izaberu u prvom razredu gimnazijalci mogu promeniti u drugom razredu. Ipak, ono što izaberu u trećem moraće da slušaju do kraja gimnazije.

ČETIRI RASPUSTA

Đaci u Srbiji će imati četiri raspusta, a njihovi vršnjaci iz Vojvodine - tri. Prvo polugodište završava se 31. januara, a drugo počinje 18. februara i traje do 14. juna. Osmaci će se raspustiti 31. maja. Školska godina za učenike srednjih škola završava se 21. juna.

Na prvu kratku pauzu - jesenji raspust, učenici će već u novembru i to od 9. do 12. novembra. Zimski raspust za đake u Vojvodini počinje 24. decembra, a završava se 14. januara. Za školarce u ostatku Srbije raspust je podeljen u dva dela. Prvi deo počinje 3, a završava se 8. januara. Drugi deo traje od 1. do 14. februara, a u školu se kreće 18. februara, zbog Dana državnosti.

Prolećni raspust u Vojvodini biće od 19. aprila do 2. maja, a za učenike u ostatku Srbije - od 30. aprila do 3. maja.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar