Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Gornji Milanovac dobio 4D ultrazvučni aparat

post-title


Predsednik opštine Dejan Kovačević ugostio je danas ministarku bez portfelja zaduženu za demografiju i populacionu politiku Slavicu Đukić Dejanović kako bi zajedno pustili u rad 4D ultrazvučni aparat.

Pre odlaska u Dom zdravlja, Kovačević i Đukić Dejanović održali su sastanak u kabinetu predsednika opštine, kom su prisustvovali i njihovi saradnici. Glavne teme sastanka bile su mere populacione politike i podsticaj rađanja. Nakon sastanka zajedno sa saradnicima uputili su se ka Domu zdravlja, kako bi svečano pustili u rad 4D ultrazvučni aparat.

Ministarka Slavica Đukić Dejanović čestitala je Milanovčanima, kako je rekla, što su prvi stavili u funkciju bespovratna sredstva za podsticanje demografskog razvoja Srbije i kupili 4D ultrazvučni aparat koji je od jutros u funkciji.

- Ovaj 4D ultrazvučni aparat će olakšati ili će pomoći bolji put ka zdravlju materinstva žena koje su u trudnoći ili žena koje planiraju trudnoću. Način na koji smo došli do ovog aprata je bio jednostavan. Opština je pripremila dobar projekat i pripremila dvadeset posto sopstvenih sredstava, a četiri miliona dinara su sredstva iz budžeta Vlade Republike Srbije. Kadrovska opremljenost je izvanredna i još jedan ginekolog će doći ovde. Žene više neće morati za ovakav tip dijagnostike da idu ni u Kragujevac ni u Čačak kako je to bilo do sada jer je aparat izvanrednih tehničkih performansi.

Ministarka se osvrnula i na činjenicu da su demografski parametri takvi da se na 1000 stanovnika u Gornjem Milanovcu rodi 8 beba, a prosečna starost stanovništva je 44 godine. Na kraju Đukić Dejanović je poželela da se u narednom periodu u Milanovcu što više čuje plač beba.

Kovačević se zahvalio ministarki Slavici Đukić Dejanović što je njeno ministarstvo prepoznalo projekt koji je došao iz Gornjeg Milanovca kao jako značajan.

- Nama je stvarno bio neophodan 4D ultrazvučni aparat, baš upravo iz razloga što su naše trudnice morale da idu ili u Čačak ili u Kragujevac na takvu vrstu dijagnostike i što su to neretko morale da plaćaju iz sopstvenog džepa. Od danas je taj pregled besplatan za sve trudnice sa teritorije opštine Gornji Milanovac. Takođe, aparat može da snima i kukove kod malih beba, tako da ima višestruki značaj.

Kovačević je potom naglasio da Gornji Milanovac od 1988. godine beleži negativan trend rađanja i da demografska slika Srbije, ali i Milanovca uopšte nije lepa.

- Kada je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić osnovao Ministarstvo koje se bavi demografijom i populacionom politikom prvi put je počelo nešto konkretno da se radi na tom polju, pa su tako jako značajna i podsticajna sredstva za sve bebe koje su rođene od 1. januara 2018. godine.

On je naglasio da su to jako značajna sredstva koja mogu popraviti demografsku sliku pogotovu u nekim malim opštinama, kao što je Gornji Milanovac. Takođe, osvrnuo se i na sastanak koji je danas održan u njegovom kabinetu i rekao da je rukovodstvo opštine dobilo dosta lepih ideja i podsticaja šta je to što lokalna samouprava još može da uradi u narednom periodu kada je reč o natalitetu, ali je istakao da se nada i pomoći od strane države kada je reč o proširenju kapaciteta vrtića.

V.d direktor Doma zdravlja Aleksandar Čivović zahvalio se ministarki na današnjoj poseti.

- Ono što smo nasledili trudili smo se da kao dobri domaćini sa tim raspolažemo. Okupljen je jedan mlad i ambiciozan tim koji se trudi da svakodnevno unapredi kvalitet rada i kvalitet pružanja zdravstvenih usluga u našem gradu. Ovo je jedna zajednička sinergija u tom pravcu. Ovaj aparat nam je preko bio potreban i ove godine šaljemo jednog lekara na specijalizaciju iz ginekologije koji će nam upotpuniti tu potrebu za lekarima koji su u ovom trenutku u tom delu funkcionisanja ispod normativa.

Čivović je izrazio nadu da Dom zdravlja po prvi put dobije akreditaciju čime će biti jasno definisan standard u pružanju zdravstvenih usluga.

Opština Gornji Milanovac je za nabavku 4D ultrazvuka aplicirala kod Ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku na javnom pozivu za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje mera populacione politike jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2018. godini i ovim putem dobila je 4.032.000,00 dinara. Pored ovih sredstava iz budžeta opštine izdvojeno je još 1.008.000,00 dinara, kako bi ginekološko odeljenje gornjomilanovačke bolnice prvi put u istoriji dobilo ovaj aparat.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar