Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Za program samozapošljavanja iskorišćena gotovo sva sredstva

post-title


Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, uručio je danas ugovore za 84 osobe koje su konkurisale za programe samozapošljavanja, za šta su Grad i Republika izdvojili nešto više od 16.000.000 dinara.

Direktor čačanske Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, Saša Obradović, izjavio je da su četiri osobe sa invaliditetom dobile po 220.000 dinara, devet osoba koje su proglašene kao tehnološki viškovi 200.000, dok je ostalima pripalo po 180.000 dinara.

"Reč je o proizvodnim i uslužnim delatnostima. Obaveze su da godinu dana izmiruju poreze i doprinose i ta im sredstva ostaju bespovratna", rekao je Obradović.

Obradović kaže da 60 odsto ljudi koji dobiju sredstva za samozapošljavanje, sa poslom nastave i u drugoj godini, dodajući da pet odsto od ukupnog broja prijavljenih u toku godine na nivou Srbije preživi prvi godinu.

Dodaje da je nakon konkursa za samozapošljavanje ostalo 900.000 dinara viška.

"Imali smo prostor za još četvoro, ali nije bilo dobrih biznis planova, zbog čega nismo mogli da realizujemo. Za ova sredstva se više ne može konkurisati i po pola će biti vraćena u državni budžet i gradu Čačku. Grad sa ostatkom može da vidi u rebalansu da li želi da preusmeri na neku od drugih mera", naveo je Obradović.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, kaže da su ovo mere za Čačanke i Čačane koji su se osnažili i opredelili za svoj biznis.

"Grad i Republika su tu da im pomognu u prvo vreme dok ne stanu na svoje noge i ne počnu da projektuju svoju budućnost na duži period. Što se tiče preostalih sredstava, videćemo da li postoji mogućnost da se i ona utroše", istakao je Todorović.

On kaže da je ostala još jedna mera aktivne politike zapošljavanja, a odnosi se na poznatog poslodavca.

"Za to je opredeljeno 3.000.000 dinara i interesovanje je veliko", kaže Todorović.

Kada je reč o nemačkim kompanijama "Forverk" i "Viland elektrik", Todorović je rekao da se trenutno obavljaju razgovori sa kandidatima.

"Kompanija Viland elektrik intervjuiše kandidate, a Forvark svake subote vrši anketiranje i nadam se da će za mesec dana veliki broj naših sugrađana naći posao u tim nemačkim kompanijama", naglasio je Todorović.

Obradović dodaje da "Forvark" trenutno obavlja razgovore za top menadžment sa zainteresovanim kandidatima.

Ističe i da je produžen konkurs za IT obuku, dodajući da je interesovanje trostruko veće.

Media portal



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar