Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U Biblioteci uspešno završena novinarska radionica

post-title


U okviru manifestacije Leto u Biblioteci 2018. u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis” od 23. do 28. avgusta održana je novinarska radionica za srednjoškolce, koju je vodila Zorica Lešović Stanojević diplomirani novinar politikolog. Polaznici radionice bili su učenici čačanske Gimnazije i srednjih stručnih škola, a za organizaciju i koordinaciju bili su zaduženi bibliotekari Odeljenja za odrasle čitaoce Dušica Brković, Biljana Raičić i Marina Belić. Cilj radionice je bio da se prisutni učenici upoznaju sa veštinom sakupljanja, pripreme, uređivanja i distribucije vesti kao i malim tajnama novinarske profesije.

Četiri radna dana protekla su veoma kreativno, a radioničari su imali priliku da nauče kako se profesionalno i odgovorno pristupa pisanju vesti, izveštaja, koje vrste novinarske forme postoje, šta se razlikuje u izveštavanju za radijske, televizijske i novinske vesti. Takođe su naučili koji izrazi su u jezičkom i stilskom smislu prihvatljivi u novinarstvu, a koji su potpuno neprihvatljivi. Uzbudljiv deo radionice bilo je anketiranje građana Čačka, o izgradnji nove zgrade Biblioteke, kao i intervju sa predstavnicima lokalne samouprave i zaposlenima u Biblioteci. Polaznici radionice pokazali su veliku zainteresovanost, odgovornost i profesionalni pristup zadatim temama. Novinarka Lešović Stanojević naročito je pohvalila njihovu pravopisnu potkovanost i jezičku spretnost u postavljanju pitanja i formiranju vesti.

Bez obzira na to čime će se baviti u životu, mladi radioničari će zapamtiti svoje prvo novinarsko iskustvo stečeno tokom anketiranja građana Čačka i intervjuisanja Dušana Radojevića, člana Gradskog veća za mlade i kulturu, dr Bogdana Trifunovića, direktora Biblioteke i bibliotekara.

Sinteza svega naučenog i uspešno urađenog za vreme trajanja novinarske radionice biće prikazana 11. septembra kao deo završne izložbe manifestacije Leto u Biblioteci 2018.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar