Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Rebalansom budžeta stvaraju se uslovi za završetak mnogih projekata

post-title


Zahvaljujući sredstvima iz republičke kase, prilivima od raznih vidova poreza, prodaje zemljišta i dobrom poslovanju javno komunalnih preduzeća, stvoreni su uslovi za rebalans budžeta, koji su članovi Gradskog veća usvojili i uputili skupštini na razmatranje.

Gradonačelnik Čačka, Milun Todorović, kaže da će na osnovu rebalansa budžeta mnogi, uglavnom infrastrukturni projekti biti završeni do kraja godine.

Grad Čačak je nedavno iz rebupličkog budžeta dobio 150.000.000 dinara.

"Sada je ukupan budžet grada 4.227.000.000 dinara. Projektivali smo dodatnih oko 20.000.000 od raznih vidova poreza, 50.000.000 dodatnih prihoda od prodaje zemljišta, kao i 21.000.000 dinara prihoda od dobiti javnih preduzeća koja treba da se uplate u gradsku kasu", naveo je Todorović.

Kada je reč o rashodima, Todorović kaže da se vodilo računa za sve institucije i ustanove koje su izrazile potrebu za nekim hitnim stvarima, pre svega osnovne i srednje škole.

"Za osnovne i srednje škole opredeljeno je po 7.000.000 dinara, prvenstveno za popravke koje su se dogodile tokom leta. Takođe, novac je izdvojen i za opremenje jednog kabineta u Mašinsko-saobraćajnoj školi koje će biti u sistemu dualnog obrazovanja, kao i dve učenionice u Tehničkoj školi za informatička odeljenja. Izdvojena su i dodatna sredstva za rekonstrukciju fasade u Ekonomskoj školi, a nastavljamo i radove na zgradi Abraševića", objasnio je Todorović.

Prema njegovim rečima, više od 20.000.000 dinara biće izdvojeno za završetak infrastrukturnog opremanja Poslovne zone u Preljini.

"Nastavljaju se radovi u Poslovnoj zoni u Konjevićima. Previđeno je i 9.000.000 dinara za izgradnju vodovoda od Mrčajevaca do Bresnice, stigle su i sve neophodne saglasnosti. Takođe, predviđeno je dodatnih 4.000.000 dinara za vrtić 'Poletarac', više od 18.000.000 za pomoć u kući i ostale aktivnosti Centra za socijalni rad", naveo je Todorović.

On kaže da se odustalo od izgradnje zgrade Centra za socijalni rad.

"Osnovnom odlukom bili smo predvideli 25.000.000 dinara, međutim, iako smo imali saglasnost sukorisnika tih parcela i koje su bile overene kod notara, tokom godine su povučene saglasnosti, zbog čega projekat nije moguće realizovati na toj lokaciji", istakao je Todorović.

Todorović je rekao da je predlogom rebalansa budžeta predviđeno još sredstava za rekonstrukciju skupštinske sale, koja počinje odmah nakon prve naredne sednice.

Pomoćnik gradonačelnika Čačka, Milan Bojović, izjavio je da će rebalansom budžeta biti rešeni mnogi problemi koji su nastali tokom vremenskih neprilika prethodnih meseci.

"Predviđeno je rešavanje problema u Ulici 66 u Mesnoj zajednici Atenici, 1.500.000 predviđeno je za nabavku pumpi za rešavanje problema plavljenja u Beogradskoj ulici ispod nadvožnjaka, zatim u Ulici Đakona Avakuma i smatram da ćemo te probleme rešiti do kraja godine", istakao je Bojović.

Prema njegovim rečima, jedinice Civilne zaštite dobiće 1.200.000 za angažovanje svojih pripadnika, s obzirom da su efekti njihovog rada, pre svega na uređenju vodotokova drugog reda veoma vidljivi i značajni.

"Očekujemo značajan finansijski priliv na uređenju vodotoka drugog reda, za to smo ovom odlukom o rebalansu budžeta planirali finansijska sredstva u iznosu od 3.600.000 dinara za izradu projektno-tehničke dokumentacije kako bi smo konkurisali kod Kancelarije za javna ulaganja", istakao je Bojović.

U predlogu budžeta stoji i da su planirana dodatna sredstva u iznosu od 3.700.000 dinara za nabavku protivgradnih raketa.

"Kada su u pitanju vodovod i kanalizacija, sve započete investicije biće zavrene. Meštani Donje Trepče do kraja godine dobiće vodu, a plan je da voda stigne i u Stančiće. Stvoreni su uslovi da se radi razvodna mreža u Mojsinju", zaključio je Bojović.

Media portal



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar