Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



NOVI ZAKON NEMA MILOSTI PREMA BAHATIM VOZAČIMA: Svakog meseca u zatvoru završi 140 pijanih vozača

post-title


U poslednjih pet meseci, otkako se primenjuje novi zakon o saobraćaju, čak 700 vozača zaglavilo je robiju jer su imali više od dva promila alkohola u krvi. Rekorder naduvao 4,59 promila.

[caption id="attachment_79962" align="aligncenter" width="718"] foto: Informer[/caption]

Otkako je 3. aprila stupio na snagu novi, daleko oštriji zakon o saobraćaju, mesečno je u zatvor zbog ovog prekršaja išlo u proseku 140 vozača. Osim toga, još stotinak osoba našlo se iza rešetaka zbog brze i nasilničke vožnje.

Novi zakon propisuje da svako koga uhvate sa više od dva promila alkohola ide u zatvor 30 do 60 dana, uz novčanu kaznu koja ide i do 150.000 dinara i obavezno oduzimanje dozvole.

- Među 700 vozača koji su u poslednjih pet meseci kažnjeni zatvorom zbog pijanstva, imamo i dva drastična primera. Rekorder je čovek iz sela kod Petrovca na Mlavi, kome je izmereno čak 4,59 promila, dok je jedan Novosađanin naduvao 4,05 promila. Pored pijanih vozača, prekršaje za zatvor pravili su uglavnom vozači koji su drastično prekoračili brzinu i takvih prijava bilo je oko stotinak - saznajemo u Saobraćajnoj policiji.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže da, otkako je za vožnju sa preko dva promila propisana zatvorska kazna, broj mortus pijanih vozača se smanjio za desetak odsto.

[caption id="attachment_79963" align="aligncenter" width="718"] Vozači - rekorderi u pijanstvu[/caption]

- Veća zaprećena kazna, pooštrena kontrola na putevima, kao i sudska praksa da mortus pijane vozače po skraćenom postupku šalju u zatvor od 30-60 dana, polako daje rezultate. Primera radi, sudije u Kruševcu neće ni da razgovaraju sa pijanim vozačima, već ih odmah teraju u zatvor, pa tamo više nikome ne pada ni na pamet da seda za volan pijan, bar tako pokazuje statistika. Međutim, mi smo u poslednjih pet meseci i pored svega imali na putevima 700 potencijalnih ubica, koji samo igrom slučaja i zahvaljujući intervenciji policije to nisu postali. Naučno je dokazano da osoba sa dva promila alkohola u krvi ima 80 puta veću šansu da izazove nezgodu od one trezne i zato apelujem na ljude da se ne igraju ni tuđim ni svojim životima - kaže Okanović za Informer.

Oštre kazne

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić kaže da ne postoji dovoljno velika kazna za one koji sedaju za volan mortus pijani.

- Ne mogu uopšte da razumem čoveka koji pod dejstvom alkohola seda za volan, pogotovu sa dva i više promila. Na stranu to što su njemu refleksi u stanju pijanstva oslabljeni, ali taj čovek i ne rasuđuje normalno. Suluda vožnja mu postaje zabavna, jer mu alkohol uliva lažnu sigurnost... Predlagao sam da se tim ljudima trajno oduzimaju dozvole, ali taj predlog nije prošao. Dobro je da su barem zakoni pooštreni - kaže Vujanić.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar