Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ističe rok za zamenu oružnih listova

post-title


Ostalo je još nešto više od pola godine do isticanja roka za zamenu oružnih listova, izdatih po prethodnom Zakonu o oružju i municiji. Svi građani koji legalno poseduju oružje u skladu sa starim zakonom, ovaj dokument moraju zameniti do 5. marta sledeće godine.

[caption id="attachment_80059" align="aligncenter" width="1000"] foto: Profimedia[/caption]

Zakonom predviđeni trogodišnji period za zamenu oružnih listova svakako nije kratak, ali treba imati na umu da je u Srbiji registrovano blizu milion komada oružja u legalnom vlasništvu i nacionalni „običaj” da se lične zakonske obaveze obavljaju u poslednji čas. „Politika” je potražila odgovore u MUP-u Srbije na pitanja o tome kako teče ovaj proces, ali i u vezi s problemima s kojima su se suočili neki građani prilikom ove procedure a koji su pozvali našu redakciju.

„Na osnovu evidencija koje se vode u Ministarstvu unutrašnjih poslova, u Republici Srbiji, pravna lica, preduzetnici i fizička lica poseduju 923.700 komada oružja. Od ukupno registrovanog oružja u Republici Srbiji većinu čini lovačko, sportsko i oružje za ličnu bezbednost. Preregistracija po novom Zakonu o oružju i municiji počela je 5. marta 2016. godine. Tokom 2016. nije bilo veće zamene oružnih listova, ali se broj zahteva tokom 2017. a posebno 2018. godine, znatno povećao”, navodi se u odgovorima MUP-a Srbije za „Politiku”.

Među onim vlasnicima oružja koji su se proletos, sasvim dovoljno vremena pre isteka zakonskog roka u martu sledeće godine, odlučili da obave svoju zakonsku obavezu, su i dvojica penzionera iz Beograda i Vršca. Obojica su višedecenijski vlasnici legalnog oružja, ne žele da im se imena pojavljuju u javnosti, ali dovoljno je reći da su se bavili javnim poslom.

U policijskim stanicama na Zvezdari i u Vršcu od ovih muškaraca u osmoj deceniji su, iako ta obaveza ne važi za one koji oružje poseduju po ranijem zakonu, tražili da završe obuku u rukovanju oružjem i donesu potvrdu o tome.

Revoltirani građani pozivali su se na zakon, pa i raniji tekst u „Politici” na ovu temu, ali sve je bilo – uzalud. Obaveza pohađanja obuke u rukovanju oružjem važi samo za one koji do oružja dolaze po aktuelnom zakonu. „Politika” je u junu i avgustu od MUP-a Srbije pokušala da dobije odgovor na pitanje šta se desilo u slučaju ove dvojice građana, ali povratnu informaciju nismo dobili.

Nema sumnje da je reč o grešci, ispravnije rečeno nepoznavanju zakona policijskih službenika koji su razgovarali s pomenutim građanima. Iz samog MUP-a za „Politiku” je u martu pojašnjeno da obuka nije obavezna za „stare” vlasnike oružja.

Uostalom, u članu 50 važećeg zakona se navodi: „Fizička lica koja su posedovala oružne listove i dozvole za nošenje oružja za ličnu bezbednost, kao i pravna lica i preduzetnici koji su posedovali odobrenja za držanje oružja, izdata po zakonu koji je važio do dana početka primene ovog zakona, dužni su da u roku od tri godine od dana početka primene ovog zakona podnesu zahtev za izdavanje isprave, zajedno s uverenjem o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja u skladu s ovim zakonom.” Obuka u rukovanju oružjem se ne pominje.

Utvrđivanje zdravstvene sposobnosti vlasnika oružja uvedeno je aktuelnim zakonom nakon što se godinama o toj obavezi pričalo, posebno posle nekih tragičnih događaja izvršenih oružjem čiji su vlasnici, ispostavilo se prekasno, imali zdravstvene probleme. Lekarsko uverenje neophodno je svim vlasnicima oružja.

Tokom jeseni biće jasno da li će se obaveza zamene oružnih listova obaviti u zakonskom roku ili će, kao u mnogim sličnim situacijama, on biti produžen. Vlasnici oružja koji do 5. marta 2019. godine ne zamene oružne listove, kako propisuje zakon, biće novčano kažnjeni od 5.000 do 150.000 dinara a rizikuju i da im policija oduzme oružje i municiju.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar