Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



I SRBIJA UKIDA POMERANJE KAZALJKI: Evropa je već odlučila, mi je sledimo

post-title


Evropska komisija danas je donela istorijsku odluku - poslednje pomeranje kazaljki na satu desiće se najkasnije u oktobru sledeće godine, a po svemu sudeći ista praksa primeniće se i u Srbiji, samo za sada nije poznato kada.

[caption id="attachment_79480" align="aligncenter" width="713"] Foto: Depositphotos[/caption]

- Moramo prestati sa pomeranjem kazaljki - poručio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Prema predlogu EK, svaka članica EU bi do aprila 2019. godine trebalo da odluči da li će ostati u zimskom ili letnjem računanju vremena. Poslednje obavezno pomeranje sata na letnje računanje biće u nedelju, 31. marta 2019. godine, a članice koje žele da se vrate na zimsko računanje vremena mogle bi uraditi još jedno, poslednje polugodišnje pomeranje, u nedelju, 27. oktobra 2019. godine. Nakon tog datuma, polugodišnje promene više neće biti moguće.

Kako je "Blicu" u Ministarstvu privrede rečeno pre nekoliko nedelja, kada je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o računanju vremena, ovo ministarstvo će izmene na nivou EU uzeti u obzir i pristupiti usklađivanju srpskih propisa sa evropskim u najkraćem roku, a isto nam je potvđeno i danas, nakon objave ove vesti iz Evropske komisije.

Svakako, ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena se neće automatski primeniti i u Srbiji, s obzirom na to da još nismo zemlja članica EU, poručili su tada iz resornog Ministarstva.

- Ne može sve da se reši preko neći, potrebno je prvo izmeniti zakon - kaže sagovornik "Blica", te pitanje kada će tačno u Srbiji prestati da se pomeraju kazaljke - ostaje nerešeno.

Takođe, biće potrebno da se odlučimo i za jedan način računanja vremena - letnji ili zimski.

Kako su nam nedavno objasnili, Ministarstvo privrede usklađuje propise iz svog delokruga sa zakonodavstvom EU. U konkretnom slučaju to se radi u okviru Pregovaračkog poglavlja 1, u koje spada i važeća Direktiva EU o letnjem računanju vremena.

Što se tiče našeg zakona koji treba da bude usvojen u Skupštini Srbiji, njegov cilj je, kako pište u tekstu Predloga, "da obezbedi jedinstveno vreme na teritoriji Republike Srbije usklađeno sa vremeneom koje se koristi u Evorpskoj uniji".

Evropljani ne žele da pomeraju kazaljke

Od 4,6 milona Evropljana iz 28 zemalja članica Unije koji su učestvovali u anketi, čak 84 procenta podržžava ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena, saopštila je Evropska komisijia (EK).

EK je organizovala od 4. jula do 16. avgusta internet konsultacije o mogućoj promeni računanja vremena u Evropi.

Iz radne grupe Evropskog parlamenta, koji se zalagao za ukidanje polugodišnjeg pomeranja vremena, pozdravljaju brzi odgovor Komisije na želje građana.

- Milioni Evropljana iskoristili su naše internet konsultacije kako bi izrazili svoj stav. Poruka je vrlo jasna: 84 procenta njih ne žželi višše da pomera satove. Sada ćemo potupiti u skladu sa tim i pripremiti zakonski predlog koji ćemo dostaviti Evropskom parlametu i Savetu na kojim je da zajedno dodnesu odluku - poručila je nedavno komesarka Violeta Bulc.

Kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, ovim potezom teži se da se osigura da ubuduće promene između susednih zemalja prave na koroodrinisan način čime bi se obezbedilo pravilno funkcionisanje unutrašnjeg tržišta i izbegla podeljenost, do koje bi došlo ako bi neke države članice zadržale sezonske promene sata, dok bi ih druge ukinule.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar