Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



BEZ DOGOVORA SINDIKATA I MINISTARSTVA: Štrajk dela prosvetnih radnika se nastavlja, u sredu časovi 30 minuta

post-title


Predstavnici četiri reprezentativna sindikata u prosveti nisu danas na sastanku sa predstavnicima resornog ministarstva postigli konačan dogovor o platnim razredima i najavili su da će naredne srede, 19. septembra, nastaviti štrajk skraćenjem časova na 30 minuta.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je da će se pregovori nastaviti i da će naredni sastanak sa nadležnima biti održan u utorak, 18. septembra.

Janković je podsetila da su časovi bili skraćeni 3. i 9. septembra, a da će od 24. septembra razmatrati radikalizaciju štrajka, ali da o obliku i modelu štrajka ne može sada da se izjasni.

Njihov zahtev je da svi zaposleni u prosveti, sa sedmim stepenom obrazovanja budu u devetoj grupi, u prvom platnom razredu i da kroz tu grupu napreduju.

Kako je rekla Janković, prosvetari ovog puta ne traže novac, već poziciju, u okviru svih onih koji su obuhvaćeni Zakonom o zaposlenima u javnim službama, gde su pored prosvete i zdravstvo, nauka, turizam, sportske i socijalne organizacije.

Veće plate samo za razredne starešine

Jedan od predloga resornog ministarstva je da u devetoj platnoj grupi u prvom razredu budu nastavnici sa razrednim starešinstvom, dok bi ostali nastavnici predmetne nastave bili u osmoj platnoj grupi, u trećem razredu.

Prema predlogu Ministarstva, oko 30.000 razrednih starešina trebalo bi da bude u platnoj grupi 9.1. Po osnovu otežanih uslova rada u toj grupi biće još 3.000 prosvetnih radnika. Osim toga, od 2019. godine, postepeno, na osnovu Pravilnika o stručnom usavršavanju i sticanju zvanja nastavnika u tu platnu grupu i platni razred će moći da uđe do 25 odsto zaposlenih u prosveti.

Kako je rečeno, korepetitori sa sedmim stepenom stručnosti bili bi u osmoj grupi, kao i sekretari i bibliotekari. Oni bi bili bi izjednačeni sa nastavnikom predmetne nastave bez starešinstva.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ocenio je da je sistem postavljen pozitivno i da motiviše, kao i da nudi mogućnost napredovanja.

On je podsetio da osnovna delatnost nije jedini kriterijum za određivanje platne grupe i ocenio da je predloženi model održiv.

Predstavnici sindikata ostali su pri svom zahtevu da svi zaposleni u prosveti budu u devetoj platnoj grupi.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar