Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



SPOR OKO AUTORSTVA: Šta se još kuva oko "Kupusijade"?

post-title


Samo nekoliko dana pred početak ovogodišnje "Kupusijade" u Mrčajevcima, ponovo je, baš kao i gotovo svake godine, aktuelizovana priča o tome čija je zapravo ova manifestacija, odnosno ko su organizatori.

[caption id="attachment_80189" align="aligncenter" width="707"] foto: G. Šljivić[/caption]

Mislilo se još 2015. godine da je na ovo pitanje stavljena tačka, jer je tada Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije za autora proglasio Mrčajevčanina Milorada Jevđovića, međutim, potvrda ovog Zavoda doneta prošle sedmice iznenadila je meštane ovog sela, kao i Čačane. Zavod je izdao potvrdu da je u evidenciju autorskih dela i srodnih prava deponovano i autorsko delo "Kupusijada 2003", pod brojem 6733, a kao autori ubeleženi su Radojko Stojanović i Miodrag Milošević iz Mrčajevaca, uz napomenu da je reč o "stručnom delu".

Dvojica novih autora dobila su autorstvo samo nad manifestacijom iz 2003. godine, dok je Jevđoviću to pravo pripalo bez ograničenja na godinu. Jevđović koji je danas zamenik predsednika Skupštine grada, u dva navrata je vodio spor sa Gradom Čačkom upravo zbog toga što mu je osporavano pravo da se upiše kao autor "Kupusijade". Oba puta je dobio sporove, i to sa gotovo istim pitanjem suda - ako nije Jevđović, ko jeste autor?

- Angažovao sam advokate da zahtevaju odštetu za moralno uznemiravanje i povredu ličnog integriteta. Što se tiče "Kupusijade", ona će i dalje ostati u službi lokalnog stanovništva i svih koji priredbu posete - kazao je Jevđović, napominjući da je on ugovorom Mesnoj zajednici nudio da preuzme njegova autorska prava nad "Kupusijadom", potpuno i bez sadržinskog, prostornog i vremenskog ograničenja, ali to druga strana nije htela da prihvati.

Novi nosioci prava nad ovom manifestacijom koja svake godine okuplja na hiljade ljudi u Mrčajevcima, naveli su u svom zahtevu za ostvarenje prava autorstva, da je autorsko delo stvarano tokom više godina pre nego što je uobličeno i izvedeno septembra 2003.

- Organizator svih prethodnih 15 godina bila je Mesna zajednica Mrčajevaci. Prvopotpisani podnosilac bio je predsednik Organizacionog odbora prve manifestacije održane 2003, a sve ostale su ponovljene, ili neznatno promenjene - naveli su novi nosioci prava.

I dok traju razmirice meštani uveliko spremaju i kisele kupus, kao bi sve bilo spremno za ovogodišnju 16. "Kupusijadu", koja će biti održana od 14. do 16. septembra. Kada se ovaj svojevrsni sabor završi, uslediće novi sudski spor, ali pred deliocima pravde u Beogradu, jer Jevđović sprema tužbu.

FUNKCIJE

Stojanović je bio predsednik Saveta MZ Mrčajevci u dva saziva u periodu od 2000. do 2008. godine, dok je Milošević u više navrata bio ili predsednik, ili član predsedništva Sportskog društva "Orlovac" iz Mrčajevaca, čiji su, kako su dodali u zahtevu, članovi u velikom broju bili oslonac organizatora, a što je najbitniji deo autorskog dela.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar