Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



STIŽE NOVI ZAKON Polaganje vožnje po novim pravilima od 25. oktobra

post-title


Od 25. oktobra sve auto-škole u Srbiji moraće da imaju poligon za praktičnu obuku kandidata!

Odlaganja propisa neće biti pa preti opasnost da samo trećina auto-škola u Srbiji opstane. U auto-školama tvrde da su to neisplative investicije zbog čega će polaganje vožnje poskupeti.

Aleksandra Palavestrić iz MUP-a Srbije rekla je da posle 25. oktobra na snagu stupaju odredbe Pravilnika o osposobljavanju kandidata vozača.

– Vozila za osposobljavanje kandidata za vozače B, C1, C, D1i D moraju biti opremljena ABS protivblokirajućim sistemom kočenja – kaže Palavestrićeva.

Novina je i da vozila moraju biti opterećena najmanje 30 procenata svoje nosivosti tokom praktične obuke i na ispitu. Radi se o vozilima B, C, CE i DE kategorije. Prema novom pravilniku, auto-škole moraju da obezbede prostor za skupove vozila, tj. za vožnju unazad sa skretanjem ulevo, odnosno udesno pod pravim uglom.

Od 25. oktobra sve auto-škole u Srbiji moraće da imaju i poligon za praktičnu obuku kandidata. Palavestrić navodi da poligon može da bude u vlasništvu auto-škole ili da vlasnik auto-škole ima ugovor o zakupu ili rešenje o korišćenju.

Ukazala je da postoje poligonske radnje za D kategoriju koje se i dalje mogu izvoditi na poligonu, ali i na nekom drugom prostoru odnosno na autobuskom stajalištu.

- Mi smo dali predlog za izmenu pravilnika o dimenzijama prostora, tako da smo predložili da saobraćajna traka bude od tri do tri i po metra - istakla je Palavestrićeva.

Poligon može biti van grada, a polaganja u samom gradu.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar