Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Trifunović: Lokalne samouprave da izdvoje više novca za medije

post-title


Lokalne samouprave bi ubuduće trebalo da izdvajaju više sredstava za medijske projekte i da konkurse raspisuju početkom godine kako bi se poboljšao rad loklanih i regionalnih medija, izjavila je danas u Čačku pomoćnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović.

Ona je posle sastanka sa rukovodstvom grada Čačka, rekla da je za Ministarstvo kulture i informisanja važno funkcionisanje lokalnih i regionih medija koji imaju veliki značaj u oblasti javnog informisanja.

"Posle završetka procesa privatizacije, subvencionisanje iz budžeta zamenjeno je konkursnim sufinansiranje. Ova procedura se sprovodi četvrtu godinu na republičkom, pokrajinskom i loklanom nivou. Uspostavilo se da je ova procedura pretežni deo finansiranja medija, iako kažemo da konkursno finanisranje nije i finansiranje medija", naglasila je Trifunović.

Prema njenim rečima, suvinansiranje medijskih sadržaja podrazumeva finansiranje jednog ili više projekata, a da trajno stabilno finansiranje medija mora da se obezbeđuje na drugačiji način.

"Važno je reći da se konkusno finansiranje sprovodi prema pravilniku i važećem Zakonu o medijma. Postoje pritužbe da se na loklanom nivou ne poštuju te procedure ili nisu dovoljno transparentne u dovoljnoj meri", navela je Trifunović.

Ona je naglasila da resorno ministarstvo ima kompetenciju da vrši nadzor nad sprovođenjem ovog zakona, ali nema mehanizme kojima bi moglo da sankciniše neke nepravilnosti.

Zamenik gradonačelnik Čačka, Milica Dačić, podsetila je da je 2016. godine za finansiranje medijskih projekata bilo izdvojeno 7.000.000 dinara, a ove više od 12.000.000 dinara.

Media portal



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar