Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Ukupno 4.800 prosvetnih radnika su tehnološki višak, evo u kojim gradovima ih je najviše

post-title


Vest da je tokom leta još 2.000 radnika u prosveti proglašeno tehnološkim viškom, ostavila je mnoge od njih u strahu. Kada se ta brojka doda na prethodno utvrđeni višak, dolazi se do ukupnog broja od čak 4.800 prosvetnih radnika za koje u Srbiji praktično nema posla. Neki od njih su delimičan tehnološki višak, a 400 nastavnika je tehnološki višak u potpunosti.

Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN) je nedavno objavila grafički prikaz tehnoloških viškova u prosveti, gledano kroz normu. Ono što je važno objasniti jeste da norma nije isto što i zaposleni. Da bismo pojednostavili, to ćemo objasniti ovako:

Jedan nastavnik je 30 odsto tehnološki višak, a drugi 70 odsto, oni su na sledećoj grafici prikazani kao jedna norma (100%). U prevodu, ove brojke ne pokazuju koliko je ljudi tehnološki višak, ali je lako doći do zaključka da je broj nastavnika koji su višak mnogo veći nego što je predstavljeni broj "normi".

https://twitter.com/fren_serbia/status/1040600599329419264

U svakom slučaju, prikaz pokazuje realno stanje gde je po opštinama stanje alarmantno, a koje opštine su povoljne za prosvetne radnike.

Po broju tehnoloških viškova prednjači Zrenjanin, sa čak 32,4 tehnoloških viškova normi. Na ovoj listi su pored Podujeva i Leskovca na drugom i trećem mestu, još dva vojvođanska grada: Novi Sad sa 21,5 i Sombor sa 21,3 tehnoloških viškova normi. U crvenoj grupi je i Kragujevac sa 23,2 normi, kao i Štrpce sa 22,7.

[caption id="attachment_80508" align="aligncenter" width="713"] Gradovi sa visokim brojem tehnoloških viškova normi, foto: FREN/RAS Srbija[/caption]

Na listi gradova sa visokim nivoom tehnoloških viškova normi prednjače beogradske opštine, Rakovica sa 14,7, Čukarica sa 13,9, Palilula sa 12,3 i Novi Beograd sa 10,6 tehnoloških viškova normi. U Čačku 10,8. Ovu grupu zaključuje Temerin, Pantelej, Inđija i Žagubica sa 5,1, te Srbica sa pet viškova.

[caption id="attachment_80509" align="aligncenter" width="714"] Gradovi sa srednjim brojem tehnoloških viškova normi, foto: FREN/RAS Srbija[/caption]

Većina gradova je u grupi gradova sa srednjim brojem tehnoloških viškova normi. Raspon ove grupe je od Lipljana i Prokuplja sa 4,8 do Vranjske banje i Svilajnca sa 1,1 tehnološkog viška, te Peći, koja ima svega jednu normu tehnološkog viška.

[caption id="attachment_80510" align="aligncenter" width="705"] Poslednja kolona su gradovi sa najnižim brojem tehnoloških viškova normi, foto: FREN/RAS Srbija[/caption]

Zelena kolona predstavlja gradove sa najmanjim brojem tehnoloških viškova. U nju spadaju svi gradovi koji imaju ispod jedne norme, a opštine sa najmanjim tehnološkim viškom su Zubin Potok, Aleksandrovac, Stajićevo, Bogatić, Osečina, Gadžin Han i Niška banja, sa svega 0,1 od jedne norme. Naravno, treba imati u vidu da su to i manje opštine u kojima nema ni većeg broja prosvetnih radnika.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar