Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Godišnjica misije Halijard

post-title


Polaganjem venaca kraj spomen obeležja kod bivšeg aerodroma na Galovića polju, u Pranjanima su obeležene 74 godine od misije Haljard.

Od avgusta 1944. godine do febraura 1945. godine sa improvizovanog aerodroma na Galovića polju, evakuisani su uglavnom američki avijatičari oboreni nad ovim prostorom.

Misija Halijard je bila najveća operacija spasavanja oborenih savezničkih vazduhoplovaca tokom Drugog svetskog rata.

Više od 500 vazduhoplovaca evakuisano je iz Pranjana, zahvaljujući podršci ljudi iz tog kraja, koji su se brinuli o vazduhoplovcima, i izgradili pistu kako bi omogućili njihovo spasavanje.

Ambasador SAD Kajl Skot, rekao je da su meštani tog kraja odigrali veliku ulogu štiteći i pomažući avijatičarima da dođu do Italije.

"Zbog toga ovo polje ne vidim samo kao poljoprivredno, već kao polje istorije, junaštva, za mene je ovo sveto polje. Tu su Srbi pokazali najbolje koje čovečanstvo može da pokaže. Oni su bili hrabri kada su videli zlo i dali su sve od sebe da pomognu nepoznatom strancu", naglasio je Skot.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, izjavila je da su stanovnici ovog kraja pre 74 godine pokazali junaštvo i herojstvo, dodajući da spasavanje savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu predstavlja i mnogo više od toga.

"Heroizam i zajedničke žrtve naših predaka kao što je bilo ovo u Pranjanima čini neraskidivi deo srpske i američke istorije. Upravo svetle strane ove zajedničke prošlosti, borbe savezništva u Prvom i Drugom svetskom ratu predstavljaju snažan temelj za izgradnju naših odnosa danas, za dalje jačanje poverenja i boljeg međusobnog razumevanja u budućnosti", naglasila je Gojković.

Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević, izrazio je nadu da će odnosi između Srbije i SAD ponovo dostići nivo koji su imali u vreme misije Halijard.

"Zato je čuvanje sećanja na ovu misiju važno za sve nas kako bi nas podsetilo na blistave trenutke naše prošlosti ukazujući pravac kojim treba da idemo ka budućnosti", rekao je Karađorđević.

Zamenik predsednika opštine Gornji Milanovac Jadranka Dostanić, kaže da su meštani tog kraja 1944. godine pokazali svoje najbolje osobine i da su misija Halijard i Galovića polje, mesto velikog i neraskidivog prijateljstva.

Media portal



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar