Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Nesvakidašnji milje gastronomije i umetnost deljenja

post-title


Gradska biblioteka je u okviru „Evropske godine kulturnog nasleđa – umetnost deljenja”, koji se odvijaju u sklopu ovogodišnjih Dana evropske baštine, 21. septembra organizovala gastronomsko putovanje kroz prezentaciju Nenada Gladića, kuvara, autora emisje „Gastronomad” i portala „Kuvajmo sa decom”.

U Galeriji Narodnog muzeja, u kojoj se tražila i stolica više, okupili su se ljubitelji pisane reči, sladokusci i svi oni koji su želeli da čuju kako izglada potraga jednog gastronomda. Nenad Gladić, široj javnosti poznat kao Lepi Brka, proputovao je veliki deo sveta i upoznao narode, njihove autentične ili pozajmljene kuhinje. Kao ugostitelj na luksuznom kruzeru, polako je postajao i gurman i svetski putnik. Na početku svog kulinarsko-putopisnog atlasa je napisao da je uspeo da pronađe definiciju reči „gastronomad”, a to je osoba koja putuje, lutajući trbuhom za duhom.

Tokom programa su prikazana tri videa koju su ilustrovala umetnost deljenja hrane, specifičnosti srpske, evropske i svetske kuhinje. Posetioci su saznali da je vrtka sušena paprika koja je autentični proizvod iz Bele Palanke i da se vrlo često događa da što čovek ide u siromašniji kraj da će kulinarska ponuda biti bogatija. Takođe je istakao i da sarma može biti srpsko jelo, jer se jedino u tom kraju pravi od lipovog lista.

„Ono što je najvažnije je da osmeh koji naš domaćin pruži gostu zaista je iz duše, hrana koju on priprema može da se pronađe u prirodi, a to je pomalo svet na Zapadu zaboravio i na to ga možemo podestiti” istakao je Gladić. Želeći da dočara bogastvo ukusa, tradicije i kulture koja se sa evropskog kontinenta prenosila i dalje, Lepi Brka je uz pomoć slike prikazao svu šarolikost izraelske kuhinje i dodao „ u Izraelu žive ljudi iz preko 70 različitih zemalja i kombinacije koju oni stvaraju su fantastične i to tvori posebnu atmosferu kada je njihova kunjinja u pitanju, tamo se brišu podele čija je kuhinja bolja, cilj je da gosti budu zadovoljni tako što će domaćini osluškivati njihove potrebe i pružiti im najbolji deo svog umeća, a i to je između ostalog umetnost deljenja”.

Za gastronomsko putovanje u Galeriji Narodnog muzeja nije bio potreban ni biometrijski pasoš, a ni viza, tako da se vrlo lako u razgovoru prelazilo sa jedne destinacije na drugu. Napravljena je paralela i sa slovenačkom kuhinjom, a kao pozitivan primer „Idrijski rudarski doručak – hleb od sedam kora”. Upoznajući tradiciju jednog naroda i oblasti u kojoj žive, otkrivaju se i navike, interesovanja ali i briga jednih za druge. Da bi očuvali slovenački grad Idriju, u kojoj se život odvijao zahvaljujuću istoimenom rudniku i nakon njegovog zatvranja pre dvadeset godina, dobrom organizacijom i voljom meštana rudnik je pretvoren u muzej, a gastronomad Nenad Gladić se spustio u rudarsko okono i pripremio doručak po uzoru na slovenačke domaćice koje su spremale sličan obrok svojim članovima porodice. „Ovaj primer sam vam ispričao da bih Vam preneo utisak da se i od rudnika može napraviti muzej, a da je umetnost deljenja važna u svim oblastima, pa i u kulinarstvu, važno je da spremate za gladne ljude, a znamo da postoji i „duhovna glad”, stoga ozbiljno možemo razmisliti i ponešto naučiti od Slovenca koji su uvek bili dobri đaci” kazao je Nenad Gladić.

Ponekad priča za nastanak negog jela ne postoji, a hrana je tako dobro da bi trebalo angažovati nekog da napiše ili izmisli bilo kakvu legendu i ispravi tu nepravdu, a to je vrlo vešto uradio Nenad Gladić u svojoj prvoj knjizi „Gastronomad – trbuhom za duhom”, a trenutno piše nove kulinarske priče i za drugu knjigu.

Na kraju virtuelnog gastronomskog putovanja Lepi Brka je odgovarao na inspirativna pitanja posetilaca, a na pitanje voditeljke programa Tanje Vuković koji je začin najvažniji za pripremanje jela Gladić je odgovorio „ljubav je najvažniji začin i u svakom jelu, kao i u životu”.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar