Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Žene i penzioneri najviše vode računa o uštedi struje

post-title


Svaki deseti potrošač u Srbiji isključuje ringlu pred kraj kuvanja, a svaki peti ugrađuje štedljive sijalice

Uoči početka svake grejne sezone domaćinstva koja imaju mogućnost da biraju način grejanja – drva, struja, gas ili ugalj, podvlače crtu i odlučuju šta im je najjeftinije za ogrev.

[caption id="" align="alignnone" width="743"] Foto: T.Janjic[/caption]

Računice pokazuju da bi gas i drva ove grejne sezone trebalo da budu najpristupačniji. Međutim, oni koji nemaju izbor, i za grejanje isključivo troše struju, gledaju kako da što više uštede. Pogotovo, ako znaju da struja treba da poskupi.

Domaćinstva, inače, zimi troše oko 40 procenata struje u nižoj tarifi zbog grejanja, dok leti taj procenat padne na 32 odsto zbog uključivanja klima-uređaja.

Najnovija anketa pokazuje da više od 81 odsto domaćinstava u Srbiji štedi električnu energiju. Čak 86 odsto, onih koji moraju da se greju na struju, bilo da uključuju TA peći, grejalice, klime ili kotlove, kažu da to čine kako bi im iznos na računu bio što manji.

Znatno manji broj domaćinstva – oko sedam odsto, kao motiv za štednju navodi zaštitu životne sredine, dok šest procenata potrošača struju štedi kako bi produžili radni vek uređaja u domaćinstvu.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar