Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Obeležen Dan Tehničko-remontnog zavoda

post-title


Tehničko-remontni zavod (TRZ) u Čačku i posle 93 godine od osnivanja ostao je deo Vojske, koji radi na održavanju vojnih sredstava koja se nalaze u operativnoj upotrebi.

 

U proteklih godinu dana urađeno je dosta, kaže direktor TRZ-a pukovnik Srđan Petković, dodajući da je stalno usavršavanje tehnoloških linija remonta i proizvodnje nastavljeno je u ovoj godini, kroz nabavku i stavljanje u funkciju savremene opreme kao što su optički spektometar, CNC hidraulična presa, osavremenjavanje linije za nulti servis vozila točkaša i dr.

"Po ovom zadatku Zavod je realizovao nabavku opreme u vrednosti od oko 28.000.000 dinara", istakao je Petković.

Prema njegovim rečima, uspostavljena je savremena optička računarska mreža sa modernim računarskim stanicama i opremmom, kao podrška procesu remonta i proizvodnje, gde je po ovom zadatku utrošeno oko 6.500.000 dinara.

Osavremenjen je i vozni park Zavoda sa nova dva terenska vozila dobijenih od Vojske Srbije.

"Nastavljeni su radovi na objektu KN-37 sa sredstvima dobijenim od Vlade Srbije i uskoro se očekuje završetak radova i stvaranja uslova za preseljenje kapaciteta za remont sredstava elektronike na osnovnu lokaciju Zavoda. Uspostavlje je i sertifikovan intefrisani sistem menadžmenta kvalitetom po važećim standardima od strane sertifikovanog tela Vojne kontrole kvaliteta Ministarstva odbran", naveo je on.

U prethodnom periodu pored realizacije planskog i vnaplanskog remonta sredstva i vojne opreme, Zavod je značajan deo kapaciteta izdvojio radi ispomoći jedinicama Vojske Srbije u održavanju sredstava, odnosno terenskim radovima, s ciljem unapređenja operativnih sposobnosti Vojske Srbije.

Petković kaže da suzaposleni u TRZ Čačak aktivno učestvovali u pripremi sredstava za uvežbavanje špsade za tenskovski biatlon.

"Značajn deo kapaciteta Zavoda odvojen je za ispomoć Vojno tehničkog instituta Beograd u realizaciji razvojnih zadataka kao što su: modernizacija BVP M80A, tenka M84, ispomoć u realizaciji gađanja u okviru ispitivanja sistema PASARS, realizacija modernizacije sistema OGANJ i prevođenja u digitalni OGANJ, zatim zčešće u internim i završnim ispitivanjima sa pokretnim telekomunikacionim sistemima i početak serijske proizvodnje istih, kao i osavremenjavanje rečnih brodova kroz prenaoružavanje topovima 30mm PRAGA", naglasio je Petković.

Kaže da su posebno ponosni što je posle dužeg vremena, znanjem i iskustvom inženjerskog i majstorskog rada, Zavod izradio novi proizvod, postolje za mitraljez 12,7mm M87, radi naoružavanja vozila visoke mobilnosti HAMVI, koji je prošao sa odličnim rezultatima kompleksa ispitivanja u Tehničkom opitnom centru.

On dodaje da je prva serija postolja ugrađena u ova borbena vozila.

U većem delu remontnih hala realizovano je grejanje radnog prostora, a Petković ističe da će biti nastavljen trend infrastrukturnih radova i u ostalim remontnim i proizvodnim halama i stvarati povoljni uslovi za rad.

Petković je rekao da je za bolju realizaciju osnovne delatnosti i pružanje još boljih rezultata rada, neophodna popuna nedostajećih kadrova.

"Tome ćemo posvetiti posebnu pažnju u narednom periodu i po ovom pitanju očekujemo nesebičnu pomoć pretpostavljene Komande i Uprava Generalštaba Vojske Srbije. Uvereni smo da će Zavod u narednom periodu imati bitno mesto i ulogu u Vojsci Srbije u izgradnji njenih operativnih i funkcionalnih sposobnosti", zaključio je Petković.

Obeležavanju dana TRZ prisustvovali su predstavnici grada, načelnik Moravičkog okuga, direktori javnih preduzeća i ustanova, a predstavljena je borbena i neborbena tehnika.

Media portal



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar