Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Otvoren Memorijal Nadežde Petrović

post-title


U Čačku je sinoć otvoren 29. Memorijal Nadežde Petrović, manifestacija savremene likovne i vizuelne umetnosti, koji će trajati do 2. novembra.

Memorijal se održava, u Umetničkoj Galeriji "Nadežda Petrović", u tri galerijske postavke s radovima 12 umetnika.

Selektori ovogodišnjih radova, u okviru Memorijala pod nazivom "Limited", bili su Uroš Đurić, Mihael Milunović i Vuk Vidor.

Projekat tri autora pod nazivom Limited predstavlja upad u zatvoren i definisan umetnički sistem kojim se preispituju zakonitosti, ciljevi i delovanje aktuelnih praksi u umetnosti današnjice.

Autori koji samim učešćem u selekciji Memorijala Nadežde Petrović iskazuju svoju ambiciju da njihova umetnost bude prepoznata u zadatom društvenom kontekstu kao relevantna, istovremeno postavljaju ključna pitanja koja jednako na globalnom i lokalnom nivou muče većinu onih koji se nalaze u poziciji aplikanta – šta je to što određuje glavne tokove i koliki je realni upliv autorskog u složenom sistemu markiranja i pozicioniranja u institucijama i tržištu savremene umetnosti.

Memorijal Nadežde Petrović, kao bijenalna manifestacija savremene vizuelne umetnosti u svojoj realizaciji obuhvatiće i organizovanje javnih, tematskih i autorskih vođenja kroz izložbu.

Predviđena je realizacija debata i razgovora na temu statusa srpske umetničke produkcije i umetnika u kontekstu evropskih umetničkih manifestacija.

Osim kataloga izložbe, Memorijal Nadežde Petrović izdaje još jednu publikaciju – Čitanku, i to je jedino mesto gde će biti prikazani umetnički radovi selektorskog tima 29. Memorijala Nadežde Petrović – Uroša Đurića, Mihaela Milunovića i Vuka Vidora.

Media portal



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar