Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U PU „Sunce“ počeo sa radom Naučni klub

post-title


U prostorijama PU „Sunce“ potpisan je Memorandum o saradnji i svečano otvoren Naučni klub u Gornjem Milanovcu. Memorandum je potpisan između Centra za promociju nauke, opštine Gornji Milanovac, Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Čačak i Predškolske ustanove „Sunce“ iz Gornjeg Milanovca. Potpisivanjem ovog Memoranduma Naučni klub je zvanično počeo sa radom.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac izrazio je veliko zadovoljstvo i zahvalnost prema Naučnom centru Srbije i Regionalnom centru u Čačku koji su ovaj projekat prepoznali kao veoma važan za opštinu Gornji Milanovac i kao vrlo važan za generacije koje dolaze iz naše opštine.

- Otvaranje Naučnog kluba u Gornjem Milanovcu veoma je važno za razvoj nauke na našem prostoru. Jako sam srećan što je PU „Sunce“ prva u Srbiji u mreži Naučnih klubova koji dolaze iz predškolskih ustanova. Edukacija koja polazi od najranijeg uzrasta menja i roditelje, jer kada se deca na pravilan način usmeravaju, kako od predškolske ustanove, tako i preko osnovnih i srednjih škola, uvek to ima uticaj na celu porodicu.

Kovačević je dodao da će opština Gornji Milanovac pomoći razvoju Naučnog kluba i izrazio nadu da će sama aktivnost Naučnog kluba kroz projekte dobiti podršku od organizacija koje se sa tim bave.

Doktorka Tanja Adnađević ispred Centra za promociju nauke rekla je da je ova institucija osnovana pre osam godine sa osnovnim ciljem da promoviše nauku i da građanima približi koliko je nauka važna.

- Nauka može da bude zabavna, ali isto tako nauka je osnova obrazovanja. Cilj nam je da edukujemo ne samo najmlađe uzraste, već i nastavnike, širu javnost, a istovremeno da izvučemo naučnike da pokažu šta je to sve što nauka radi i koliko su bitna i važna istraživanja za napredak društva.

Od 2016. godine Centar za promociju nauke pokrenuo je inicijativu za decentralizaciju u Srbiji.

- Danas smo otvorili petnaesti Naučni klub. Većina klubova je otvorena u saradnji sa Mrežom centara za stručno usavršavanje odraslih. Prirodno je došlo do te saradnje, jer želimo da od najmlađih uzrasta dece pokažemo koliko je nauka bitna, a u isto vreme Mreža centara nam je divan partner kada je reč o edukaciji nastavnika i naučnog osoblja.

Naučni klub koji je otvoren u Predškolskoj ustanovi „Sunce“ prvi je ovakve vrste na teritoriji Republike Srbije koji je otvoren u jednoj predškolskoj ustanovi.

- Naučni klub koji je danas otvoren u PU „Sunce“ predstavlja krunu našeg rada. U novembru prošle godine smo otvorili Ogledno eksperimentalni centar koji su Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju iz Čačka i Centar za promociju nauke iz Beograda prepoznali kao vrlo značajan korak i kao inovaciju u predškolskim ustanovama. Stoga su nam ukazali čast da budemo prva predškolska ustanova u Srbiji koja će imati svoju prostoriju koja će se širiti po potrebi gde god budemo želeli da se bavimo naukom, izjavila je zamenica direktora PU „Sunce“, Maja Milović.

Gorica Stanojević ispred Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju rekla je da je odluka da Naučni klub bude otvoren u Gornjem Milanovcu i PU „Sunce“ došla zahvaljujući rezultatima koji su vredni pažnje što se tiče aktivnosti i kreativnosti vaspitača.

- Pre osam meseci u PU „Sunce“ su otvorili jedan dečiji istraživački centar i zaista na jedan drugačiji i kreativan način pokazuju sve ono što bi deca tog uzrasta trebala da nauče. Ja verujem da se to radi u svim vrtićima, ali PU „Sunce“ je došla na ideju da otvori istraživački centar za njihovu decu. Mi smo im samo vetar u leđa, da im kroz određene projekte pomognemo možda malo i novčano.

Predviđeno je da naučni klub radi isključivo prema potrebama dece. Do sada su bila uključena deca iz predškolske ustanove i iz osnovnih škola, a sada će se to proširiti saradnju i sa srednjim školama, ali će biti otvoren i za sve sugrađane zainteresovane za nauku.

Nakon svečanog otvaranja Naučnog kluba mališani iz PU „Sunce“ zajedno sa svojim vaspitačima priredili su Mini festival nauke gde su na kreativan način pokazali kako je nauku i sve u vezi sa njom moguće primeniti još od najranijih uzrasta.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar