Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Čačanska Biblioteka promovisala ciljeve održivog razvoja na festivalu „Čigra”

post-title


Festival slikovnica „Čigra”, koji ima međunarodni karakter, već treću godinu zaredom se održava u Požegi. Ove godine u periodu od 3. do 5. oktobra mnoštvo sadržaja pripremili su zaposleni Narodne biblioteke Požega, koji su i organizatori.

Idejni tvorac „Čigre” bibliotekar Daniela Skoković je i ove godine bila glavni koordinator programskih aktivnosti. U sredu, 3. oktobra na Trgu slobode u Požegi izloženi su „Kišobrani za čitanje slikovnica”, a nakon postavljanja festivalske dekoracije polaznici lutkarske sekcije OŠ „Petar Leković” su u bioskopskoj sali izveli predstavu „Grozni Gaša i vremeplov”.

Ideja koordinatora programa je, između ostalog, povezivanje bibliotekara iz zemlje, koji dobrim primerima i edukativnim materijalom mogu da upotpune festivalski sadržaj. Stoga su i ove godine bibliotekari iz Čačka pružili podršku u realizaciji, te je Marija Radulović učestvovala u radionici „Kako će izgledati naša budućnost”, koja je organizovana da bi se ciljevi održivog razvoja UN utkali u rad biblioteka. Ti ciljevi su bibliotekarima iz Srbije predstavljeni na seminaru koji je organizovala IFLA početkom juna 2018. u Beogradu. Na kreativnoj radionici u Požegi, učenici su uz pomoć voditelja radionice Marije Radulović i Daniele Skoković otpočeli izradu slikovnice na srpskom i nemačkom jeziku, a neke od teme su: kako okončati siromaštvo svuda i u svim oblicima, kako obezbediti zdrav život i promovisati blagostanje ljudi svih generacija, da li se može postići rodna ravnopravnost, osigurati bezbednost hrane i kvalitetna ishrana, obezbediti inkluzivno obrazovanje, čista voda i higijena, održiva energija za sve.

Osim na pitanja u skladu sa ovim temama, koja su osmišljena prema uzrastu učesnika radionice, slikovnica će sadržati crteže učinika iz škola u Požegi, koji su prikupljeni uz asistenciju profesorke Dušice Dodić i čačanske Medicinske i Tehničke škole, koje su đaci dostavili uz pomoć profesorke likovnog Dragane Marić. Na štandovima i panoima na Trgu slobode našli su se radovi učenika koji su napravljeni od različitih materijala, gline, plastelina, recikliranih sirovina, pa čak i zimnica kao odgovor na temu u borbi protiv gladi i siromaštva, a sve inspirisano održivim ciljevima iz Agende UN.

Drugog festivalskog dana, 4. oktobra, usledilo je svečano otvaranje u Gradskoj galeriji, gde je priređena zajednička izložba inostranih ilustratora. A u Klubu mladih planiran je razgovor u okviru tribine „Tematska raznovrsnost savremenih slikovnica” i otvaranje izložbe posvećene Dušku Radoviću „Bio jednom jedan laf”. Poslednjeg dana mališni će uz pomoć ilustratora učiti o nastajanju slikovnica i tragati za njima.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar