Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Evo kada nas očekuje prvi ozbiljan sneg

post-title


Posle miholjskog leta na red dolazi zima. Nećemo cvokotati po ulicama jer su svi izgledi da ona bude nešto toplija i vlažnija.

Barem tako prognoziraju meteorolozi. Decembar bi trebalo da bude blaži i prosečno vlažan, januar u granicama višegodišnjeg proseka. Taj mesec doneće nam i umerene mrazeve, dok će februar biti blaži, s prosečnim padavinama.

[caption id="attachment_81112" align="aligncenter" width="1343"] Sneg u martu ove godine, foto: Matrix studio[/caption]

Iako je mart daleko, kao i proleće koje nam taj mesec donosi, kako stoji na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), on će biti prosečno topao, s prosečnim padavinama.

Postoji i mala verovatnoća za pojavu umerenih ili jakih mrazeva u drugoj polovini meseca.

Ozbiljan sneg za dva meseca

Meteorolog Đorđe Đurić potvrđuje za "Blic" da će nam zima biti "malo manje hladna, ali vlažna" i dodaje da bismo ozbiljniji sneg mogli da očekujemo već za oko dva meseca, odnosno u decembru.

- Prava zima nam stiže u drugoj polovini decembra. Tada nas očekuju hladni periodi, s povremenim snegom. Sve u svemu, imaćemo uobičajeni kraj jeseni i zimu. Ne očekuju se drastične temperaturne oscilacije, što praktično znači da nećemo imati "leto u novembru", niti neke silne ledene talase. Uostalom, takav je trend poslednjih decenija - objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, maksimalne dnevne temeperature u decembru biće oko 8 stepeni.

- To jeste svakako hladno, ali malčice toplije, ukoliko se uzme da je srednja maksimalna za sedam stepeni - objašnjava on i dodaje da se prognoze za januar, februar i mart, odnosno dugoročne rade na osnovu poređenja sličnosti.

- Prate se situacije koje su bile slične današnjim, ali koje su se desile pre pedesetak godina i u odnosu na to prognoziraju mogući izgledi vremena za željeni period. Generalno su sada zime blaže nego u vreme naših baka. Povremeno se javi neka ekstremno hladna, koja nas podseti na taj period. Ono što je uočljivo su nagle promene vremena - zaključio je on.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar