Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Pčelici Nagrada Dobra slikovnica

post-title


Na Međunarodnom festivalu slikovnica Čigra, koji se treći put održava u organizaciji Narodne biblioteke Požega, Pčeličina slikovnica Maštovita žirafa, autorke Nikolete Novak i ilustratora Alekse Jovanovića, dobitnik je Nagrade Dobra slikovnica.

Nagradu je primio direktor Pčelice Goran Marković i tom prilikom je kao predstavnik izdavača učestvovao na tribini koja se bavila temom umetničkih slikovnica na našem tržištu. Na tribini je, pored gostiju iz Australije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, učestvovao i poznati nemački ilustrator Kvint Buholc.

Pored slikovnice Maštovita žirafa, u izdanju Pčelice, titulu Dobra slikovnica ponele su još dve slikovnice, Izgubljeno pile, u izdanju Kreativnog centra, i Uspavanka za miša, u izdanju Lagune.

Na festivalu Čigra organizovana je izložba ilustracija posvećenih Dušku Radoviću, priređena je i zajednička izložba ilustratora – Kvinta Buholca, Dražena Jerabeka i Vaneta Kosturanova, a održane su i radionice sa učenicima požeških vrtića i škola i brojne druge aktivnosti usmerene na afirmaciju slikovnice.

Nagrađene slikovnice biće predstavljene na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Pčelica na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu

Izdavačka kuća Pčelica, jedan od najvećih izdavača literature za decu u zemlji i regionu i ove godine će nastupiti na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, koji se održava od 10. do 14. oktobra i predstavlja najveću svetsku manifestaciju knjiga, na koji će nastupati preko 7 000 najznačajnijih izdavača iz celog sveta.

Pored postojećih prevedenih naslova, među kojima su najpopularnije edicije Priče iz šume, Male knjige o velikim ljudima, Prijatelji iz savane, Pčelica je za ovogodišnje predstavljanje u Frankfurtu pripremila i nove naslove. U pitanju su edicije Naklon ženama i Čudesna planeta.

Naklon ženama je serijal ilustrovanih biografskih knjiga posvećenih ženama koje su u različitim sferama života i rada ostavile svoj neizbrisiv trag. Prvo kolo čine knjige: Frida Kalo, Amelija Erhart, Isidora Dankan, Roza Parks, Koko Šanel i Marija Kalas. Drugu ediciju čine neobične ilustrovane enciklopedije Čudesna planeta, koje se bave mističnim pojavama, neobičnim delima prirode, ali i najvećim dostignućima ljudskog uma koja unapređuju planetu, ali je često i ugrožavaju.

Izdanja Izdavačke kuće Pčelica su već prevedena na kineski, italijanski, turski, islandski, češki, slovački, poljski, rumunski, bugarski, kao i jezike svih bivših jugoslovenskih republika. Pored toga Pčelica je dobitnik i nekoliko međunarodnih priznanja za svoja izdanja.

Ekipa Pčelice se nada da će i ove godine u Frankfurtu ostvariti saradnju sa kolegama izdavačima iz različitih delova sveta i uspeti da svoja izdanja plasira i na druge svetske jezike.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar