Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Osnovna škola „Ivo Andrić“ iz Pranjana obeležila 160 godina postojanja

post-title


Svečanom manifestacijom koja nosi naziv „Andrićevijada- Gradimo mostove prijateljstva“, osnovna škola „Ivo Andrić“ iz Pranjana obeležila je 160 godina postojanja. Obeležavanju ovog značajnog jubileja prisustvovao je predsednik opštine Dejan Kovačević, predsednik Skupštine opštine Lazar Nikolić, direktori javnih preduzeća, Božidar Vučetić i Ivan Lazić, direktor Doma zdravlja Aleksandar Čivović, predstavnik PU „Sunce“ i veliki broj meštana iz pranjanskog kraja.

Još davne 1858. godine, kada je osnovana škola, meštani pranjanskog kraja imali su visoko razvijenu svest o značaju škole i o tome koliko je ona potrebna kako bi se deca opismenila, rekao je Zoran Pantović, direktor ove škole.

- Škola je kroz svoju istoriju nekoliko puta prekidala sa radom, ali ga je uvek nastavljala. Školska zgrada je počela da se gradi pred Drugi svetski rat. Nakon završetka rata ona je i izgrađena, 1979. godine izgrađena je druga školska zgrada u kojoj nastavu pohađaju niži razredi, a 2011. godine aneksom ta dva objekta su spojena. Škola je kroz svoju istoriju menjala ime, a od 1979. nosi ime našeg nobelovca.

Pantović je dodao da škola danas ima 217 učenika, sedam izdvojenih odeljenja, dve osmorazredne škole u Kamenici i Brezni i male školice u Gojnoj Gori, Bogdanici, Koštunićima, Teočinu i Srezojevcima.

- Ponosimo se učenicima i njihovim dobrim rezultatima. Ponosim se i svojim kolektivom, kao i inovacijama i novim idejama koje ovde sprovodimo.

Prema rečima direktora škola trenutno ima u gostima dvanaest učenika, četiri nastavnika i direktore škola iz Beograda i Budisave koje nose isto ime kao i škola u Pranjanima. Domaćin je planirao da ih u danima dok borave u Pranjanima upozna sa kulturno-istorijskim nasleđem ovog kraja.

Predsednik opštine Dejan Kovačević u svom obraćanju prisutnima, rekao je da svi koji imaju korene u Pranjanima mogu da budu ponosni na sve generacije koje su potekle iz ove škole.

- Došao sam do podatka da je mnogo školovanih, obrazovanih i viđenih ljudi iz ovog kraja. Izuzetno sam srećan kada vidim da škola ima perspektivu i kada od direktora čujem kakvi su planovi za budućnost. Opština Gornji Milanovac je tu, da pomogne u ostvarivanju tih vizija razvoja i tih planova. Meni je izuzetno zadovoljstvo kada čujem da je u ovoj školi đak na prvom mestu. To ste više puta dokazali direktore, kako vi, tako i svi zaposleni u ovoj školi.

Kovačević je na kraju dodao da Pranjani imaju bogatu prošlost, ali da je pred njima i budućnost. Ova mesna zajednica ima najviše porodica sa troje i više dece na teritoriji opštine Gornji Milanovac i ova škola ima budućnost.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar