Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



U OŠ "Sveti Sava" održan "PROMO EKO DAN" (FOTO)

post-title


U subotu, 13. oktobra 2018. godine u okviru međunarodnog Programa EKO-ŠKOLA održana je tribina „PROMO EKO DAN“ koju su zajednički organizovale tri čačanske osnovne Eko-škole „Milica Pavlović“, „Ratko Mitrović“ i „Sveti Sava“. Ovo je već drugi put da ove tri Eko-škole zajednički organizuju „PROMO EKO DAN“, ali ovaj put škola domaćin bila je Osnovna škola „Sveti Sava“. Okupljanje pod zelenom zastavom ima za cilj razmenu znanja i iskustva o zaštiti i očuvanju životne sredine među eko- školama.

Prve Eko-škole počele su sa radom 1994. godine u Danskoj, Nemačkoj, Grčkoj i Velikoj Britaniji, uz podršku Evropske komisije. U Čačku, prva Eko-škola zvanično je postala Osnovna škola „Sveti Sava“ 2014. godine, a od prošle godine status Eko-škole u našem gradu poseduju i osnovne škole „Milica Pavlović“ i „Ratko Mitrović“. Eko–škole su, inače, u obavezi da u svojim nastavnim planovima i programima posvete veću pažnju ekološkim sadržajima, što omogućava poboljšanje kvaliteta organizacije vannastavnih aktivnosti. Samom PROMO EKO DANU prethodilo je niz akcija u kojima su učestvovali svi učenici, nastavnici i pomoćni radnici škole domaćina. Prvih dana oktobra očišćeno je školsko dvorište, posađene su nove sadnice u školskom dvorištu, uređen je Eko-kutak u samoj školskoj zgradi, a tokom brojnih radionica učenici su se bavili reciklažom, saobraćajnim pravilima, prirodnim izvorima energije, ekološkim kalendarom i porukama. Kao krajnji rezultat svih radionica organizovana je izložbena postavka u holu škole koju su na samom početku PROMO EKO DANA gosti iz drugih Eko-škola mogli da pogledaju.

Učenici Eko-škola su predstavili dosadašnje aktivnosti svojih škola iz različitih oblasti ekologije. Organizatori iz svih Eko-škola su se potrudili da svoje ekološke aktivnosti i rezultate rade predstave na drugačiji način, putem filmova, predstava i recitala. Nakon dramskog programa, realizovane su tri radionice: „Upoznaj biljni svet naše škole“, „Biciklijada – pravila u saobraćaju“ i „Poligon spretnosti“. U ovim radionicama učestvovali su učenici šestog i sedmog razreda zajedno sa svojim nastavnicima. Na kraju tribine, prisutni su mogli da razmene svoja zapažanja i iskustva u „Učionici zdrave hrane“, u školskom dvorištu.

Bio je to jedan divan dan, ne samo za sticanje novih znanja iz ekologije, već i za upoznavanje i druženje sa vršnjacima iz drugih škola. Kao znak saradnje i iskrenog prijateljstva ove tri Eko-škole, na kraju dana simbolično su posađene i tri sadnice, dve sadnice javora i jedna sadnica breze.



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar