Preporučujemo aplikaciju za Vaš telefon!     Android iOS

Pretraga vesti



Publikacije i lični predmeti boraca na izložbi u Prijevoru

post-title


U ogranku Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ u Prijevoru, otvorena je izložba „Ratnici Prijevora i Vidove 1912-1918“, koja obuhvata publikacije iz bibliotečkog fonda o oslobodilačkim ratovima, kao i lične predmete boraca, koje su sačuvali potomci i ustupili biblioteci za potrebe izložbe.

[caption id="attachment_81831" align="aligncenter" width="765"] foto: Telemark[/caption]

Bibliotekar na Odeljenju za obradu čačanske biblioteke, Snežana Panić, rekla je da je osnovni smisao ove izložbe da se javnost podseti na ratnike, koji su dali svoje živote za slobodu, ali i onih koji su se vratili svojim porodicama nakon što su preživeli golgotu.

Izložbu su postavile Panić i njena koleginica Nataša Krivačević Popović.

Među eksponatima je i ratni dnevnik Radomira Danilovića, Prijevorca, koji je beležio događaje sa fronta.

Njegovom unuku, dr Tomislav Danilović, otvarajući izložbu istakao je da se danas pouzdano zna da je u Balkanske, a potom u Veliki rat iz ovog malog sela i susedne Vidove otišlo 141 meštanin.

"Njih 98 je položilo život za slobodu, a samo 43 su imala tu sreću da se vrate živi svojim porodicama. Oni su se borili u čuvenoj Drinskoj diviziji, uskakali u neprijateljske rovove na Mačkovom kamenu, ginuli na Kajmakčalanu. Moj deda, Radomir Danilović, iako nepismen, beležio je uz pomoć dva vojnika koga je sve iz ovog kraja sreo na frontu", rekao je dr Danilović.

Iz njegovih zabeleški, kaže on, saznajemo koliko su se borci pomagali međusobno, što je takođe jedno važno sećanje koje treba sačuvati od zaborava.

Izložba je otvorena u renoviranim prostorijama Mesne zajednice Prijevor, u koje će uskoro biti useljen ogranak biblioteke.

Radove je finansirala lokalna samouprava sa 500.000 dinara, rekao je pomoćnik gradonačelnika Milan Bojović, dodajući da mu je posebno drago što je prvi događaj u obnovljenim prostorijama upravo ova izložba.

Izložba će ostati u prostorijama mesne zajednice sve do useljenja ogranka biblioteke.

Media portal



Komentari
Vest nema komentara.
Budite prvi koji će komentarisati ovu vest!

Ostavite komentar